niedziela, 17 sierpnia 2014

Tarta czekoladowa z malinami


Mocno czekoladowa tarta z malinami. Krem czekoladowy powstał na bazie jasnego crème pâtissière, jedyną różnicą jest to, że dodajemy startą czekoladą.Do tarty możemy również użyć owoców sezonowych lub z puszki. Wykonanie jest bardzo szybkie, a sama tarta jest smaczna i sycąca. Ciasto kruche wychodzi dość rzadkie, ale po schłodzeniu w lodówce przyjemnie się wałkuje.


Składniki:
Ciasto kruche:
  • 1 szklanka + 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 120 g masła
  • 7,5 łyżek cukru pudru
  • 1 jajko
  • szczypta soli
Wszystkie składniki na ciasto kruche zagniatamy na jednolitą masę. Ciasto po zagniecieniu wstawiamy do lodówki na 1- 2 godziny. Formę na tartę o średnicy 27 cm smarujemy margaryną i oprószamy mąką. Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy i przekładamy do formy, wyklejając również brzeg. Ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy ryżem, fasolą lub grochem.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 20 minut w 180 st.C. Po tym czasie ściągamy papier z obciążeniem i pieczemy dalej około 5 - 10 minut, aż ciasto będzie upieczone. Ciasto pozostawiamy do ostygnięcia.

Crème Pâtissière:
  • 5 żółtek
  • 500 ml mleka
  • 6 łyżek cukru
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 50 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
Czekoladę ścieramy na tarce na większych oczkach. Do garnka wlewamy mleko i zagotowujemy. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą, jasną masę. Dalej ubijając dodajemy mąkę.  
Ubijając dalej żółtka, wlewamy cienkim strumieniem gorące mleko. Całą masę stawiamy z powrotem na gazówkę i mieszając energicznie trzepaczką podgrzewamy do zagotowania i gotujemy jeszcze około 1 minutę, aż masa zgęstnieje. 
Następnie do ciepłej masy dodajemy startą czekoladę, mieszając, aż czekolada się rozpuści.

Krem pozostawić, aż trochę ostygnie, mieszając od czasu do czasu, aby nie zrobił się kożuch. 
Lekko ciepły krem rozkładamy na kruchym cieście i pozostawiamy do ostygnięcia. Układamy maliny. Wstawiamy ciasto do lodówki.

Smacznego.

Źródło przepisu

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz