Dżem brzoskwiniowy
Pyszny dżem brzoskwiniowy, z kawałkami owoców. Doskonale nadaje się zimową porą do naleśników, do przełożenia ciasta lub po prostu na kanapkę. Bardzo fajnie brzoskwinie komponują się z wanilią. Czas gotowania również nie jest długi, co jest jego kolejnym atutem:-)
Składniki:
- 1 kg brzoskwiń (waga po wypestkowaniu)
- sok z jednej cytryny
- 400 g cukru
- 1 laska wanilii
Brzoskwinie myjemy, obieramy i wyciągamy pestki.
Jeśli skórka będzie ciężko schodzić warto wrzucić brzoskwinie do wrzątku na około 2 minuty, a następnie przelać zimną wodą. Wtedy nie będzie problemu ze ściągnięciem skórki.
Następnie kroimy w kostkę lub blendujemy, przesypujemy do garnka, dodajemy sok z cytryny i cukier, mieszamy i wstawiamy na palnik. Zagotowujemy, od tego momentu gotujemy dżem około 40 minut. Często mieszamy, aby gęstniejący dżem się nie przypalił. Na koniec dodajemy ziarenka z laski wanilii.
Przekładamy do wcześniej przygotowanych słoiczków i pasteryzujemy około 15 minut.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz