Cukinia a'la ananas



Z racji tego, iż cukinii mam w tym roku pod dostatkiem postanowiłam zrobić z niej przetwory. I zrobiłam cukinię wyglądającą i smakującą jak ananas ;-)
Tak przygotowane słoiki możemy zimą otworzyć i wykorzystać jako dodatek do mięs, do przełożenia ciasta, nasączenia słodkim sokiem biszkoptu lub po prostu zrobić z tego smaczny kompot. Myślę, że warto zrobić kilka takich słoiczków na zimę.

Składniki: 
  • 3 kg cukinii 
  • 500 g cukru 
  • 2 opakowania cukru wanilinowego 
  • 4 goździki 
  • 1,5 łyżeczki kwasku cytrynowego 
1,5 litra wody zagotowujemy z kwaskiem cytrynowym, odstawiamy do przestygnięcia.
Cukinie obieramy, myjemy, miąższ wydrążamy łyżką i kroimy w kostkę.
Następnie wystudzoną zalewą zalewamy pokrojoną cukinię i odstawiamy pod przykryciem na dobę. Garnek z cukinią możemy wsadzić do lodówki.


Na drugi dzień cukinię odcedzamy. Do zalewy dodajemy cukier, cukry wanilinowe i goździki. Zagotowujemy. Wkładamy cukinie do zalewy i gotujemy jeszcze około 10 minut, aż cukinia zmięknie.
Cukinię z zalewą przekładamy do wcześniej przygotowanych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy około 15 min.
Z podanej porcji wyszło mi 6 słoiczków o pojemności 500 ml i jeden o pojemności 400 ml.


Smacznego.

Komentarze

  1. Hmm, nie wpadłabym na ten pomysł :) Masz rację, wygląda zupełnie jak ananas :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz