Sernik z brzoskwiniami i III urodziny bloga
Kochani dziś mój blog obchodzi III urodziny, w sumie sama nie wiem, kiedy to zleciało ;) Z tego miejsca chciałabym podziękować wszystkim moim czytelnikom za to, że jesteście, komentujecie i wspieracie ciepłym słowem :). Dzięki Wam wszystko, to co robiłam i co mam zamiar dalej robić ma dla mnie sens. Choć nieraz zdarzają się chwile zwątpienia, czy dalej to robić, bo nie ukrywam, ale nie mam tyle samo czasu na blogowanie, co na początku jego działalności. Jednak pomimo tych przeciwności staram się, aby tych przepisów było jak najwięcej i żeby w miarę regularnie odwiedzać również Wasz blogi :).
A na dzisiejszy wieczór proponuję Wam przepyszny sernik królewski z brzoskwiniami. Ciasto kruche, jest faktycznie kruche, maślane i rozpływające się w ustach. Masa serowa nie jest przesłodzona, zatopione są w niej duże kawałki brzoskwiń. Zaś na brzoskwiniach znajduje się delikatna pianka z białek przykryta tartym kruchym ciastem.
Niezmiernie ten sernik Wam polecam :).
Składniki:
Ciasto:
- 3 żółtka
- 200 g zimnego masła
- 400 g mąki pszennej
- 6 łyżek cukru pudru
- 2 czubate łyżki kakao
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masa serowa:
- 1 kg twarogu półtłustego
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- kilka kropel aromatu waniliowego
- 200 g śmietanki kremówki 30 %
- 100 g śmietany 18 %
- 2 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
Twaróg mielimy dwukrotnie. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie miksujemy na gładką masę.
Dodatkowo:
- 1 puszka brzoskwiń w syropie
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
Na przestudzony spód wylewamy masę serową, układamy brzoskwinie pokrojone w dość dużą kostkę, które wcześniej dokładnie osuszamy na papierowym ręczniku.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier, cały czas miksując. Lśniącą, gęstą pianę przekładamy na brzoskwinie i delikatnie rozkładamy na całej powierzchni.
Na bezę ścieramy pozostałą część kakaowego ciasta (na dużych oczkach tarki).
Pieczemy w 180 st.C przez około 60 minut. Po tym czasie delikatnie uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy do całkowitego przestygnięcia, a następnie chłodzimy przez noc w lodówce.
Smacznego.
Wszystkiego najlepszego z okazji trzecich urodzin bloga :)
OdpowiedzUsuńŻyczę wielu dalszych lat pisania :)
Serniczek cudny :)
Gratuluję i życzę powodzenia , dalszych lat w tworzeniu małych dzieł sztuki ;)
OdpowiedzUsuńPyszne ciacho :) Wszystkiego dobrego z okazji rocznicy blogowania i dużo satysfakcji z kolejnych lat smakowitego pisania :) Mi tez w marcu stuknęło trzy latka :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńSerniczek udał się wspaniale :) Życzę dalszych lat blogowania i cieszenia nas wspaniałymi przepisami :D
OdpowiedzUsuńsernik z brzoskwiniami lub ananasem u nas znika od razu, bo to pyszne ciasto:)
OdpowiedzUsuńGratuluje 3 urodzin i życzę wielu kolejnych :)
W serniku królewskim mistrzem jest nasza babcia :D Ale Twój też wygląda fantastycznie :D
OdpowiedzUsuńWszystkiego naj najsłodszego dla Ciebie :* Z czasem już tak jest, że raz jest raz go nie ma ale ważne, że dalej tutaj wpadasz i pokazujesz nam takie pyszności :)
Pycha serniczek1 z okazji urodzinek jeszcze wielu lat blogowania zyczę
OdpowiedzUsuńWspaniały przepis na rocznicę bloga :) od niedawna go śledzę ale już nie mogę się doczekać następnych urodzin :)
OdpowiedzUsuńmm pewnie całą blachę bym zjadłą ;D
OdpowiedzUsuńGratuluję i życzę dalszych owocnych lat blogowania :) Bardzo apetyczny serniczek :)
OdpowiedzUsuńPrzepiękny sernik <3
OdpowiedzUsuńNa pewno zrobie sobie jak wrócę z majówki ;)
Czy ten kwiat jest jadalny? Zjadłbym taki kwiat :)
OdpowiedzUsuńSernik cudo pozdrawiamhttp://moje-wyroby.blog.pl/
OdpowiedzUsuń