wtorek, 18 kwietnia 2017

Sernik z brzoskwiniami i III urodziny bloga

Kochani dziś mój blog obchodzi III urodziny, w sumie sama nie wiem, kiedy to zleciało ;) Z tego miejsca chciałabym podziękować wszystkim moim czytelnikom za to, że jesteście, komentujecie i wspieracie ciepłym słowem :). Dzięki Wam wszystko, to co robiłam i co mam zamiar dalej robić ma dla mnie sens. Choć nieraz zdarzają się chwile zwątpienia, czy dalej to robić, bo nie ukrywam, ale nie mam tyle samo czasu na blogowanie, co na początku jego działalności. Jednak pomimo tych przeciwności staram się, aby tych przepisów było jak najwięcej i żeby w miarę regularnie odwiedzać również Wasz blogi :). 
A na dzisiejszy wieczór proponuję Wam przepyszny sernik królewski z brzoskwiniami. Ciasto kruche, jest faktycznie kruche, maślane i rozpływające się w ustach. Masa serowa nie jest przesłodzona, zatopione są w niej duże kawałki brzoskwiń. Zaś na brzoskwiniach znajduje się delikatna pianka z białek przykryta tartym kruchym ciastem.
Niezmiernie ten sernik Wam polecam :).

Składniki:
Ciasto:
  • 3 żółtka
  • 200 g zimnego masła
  • 400 g mąki pszennej
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Formę o wymiarach 36 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.Składniki na ciasto wyrabiamy na stolnicy tworząc jednolite ciasto, które dzielimy na dwie części. Jedną część owijamy w folię i wkładamy do zamrażarki. Drugą część rozwałkowujemy na przygotowaną wcześniej formę i nakłuwamy widelcem. Pieczemy w 160 st.C. przez 15 minut. 
Masa serowa:
  • 1 kg twarogu półtłustego
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka 
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 200 g śmietanki kremówki 30 %
  • 100 g śmietany 18 % 
  • 2 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
Twaróg mielimy dwukrotnie. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie miksujemy na gładką masę.

Dodatkowo:
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie 
  • 5 białek 
  • 1 szklanka cukru
Na przestudzony spód wylewamy masę serową, układamy brzoskwinie pokrojone w dość dużą kostkę, które wcześniej dokładnie osuszamy na papierowym ręczniku.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier, cały czas miksując. Lśniącą, gęstą pianę przekładamy na brzoskwinie i delikatnie rozkładamy na całej powierzchni. 
Na bezę ścieramy pozostałą część kakaowego ciasta (na dużych oczkach tarki). 
Pieczemy w 180 st.C przez około 60 minut. Po tym czasie delikatnie uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy do całkowitego przestygnięcia, a następnie chłodzimy przez noc w lodówce.


Smacznego. 

12 komentarzy :

  1. Wszystkiego najlepszego z okazji trzecich urodzin bloga :)
    Życzę wielu dalszych lat pisania :)
    Serniczek cudny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gratuluję i życzę powodzenia , dalszych lat w tworzeniu małych dzieł sztuki ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne ciacho :) Wszystkiego dobrego z okazji rocznicy blogowania i dużo satysfakcji z kolejnych lat smakowitego pisania :) Mi tez w marcu stuknęło trzy latka :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Serniczek udał się wspaniale :) Życzę dalszych lat blogowania i cieszenia nas wspaniałymi przepisami :D

    OdpowiedzUsuń
  5. sernik z brzoskwiniami lub ananasem u nas znika od razu, bo to pyszne ciasto:)
    Gratuluje 3 urodzin i życzę wielu kolejnych :)

    OdpowiedzUsuń
  6. W serniku królewskim mistrzem jest nasza babcia :D Ale Twój też wygląda fantastycznie :D
    Wszystkiego naj najsłodszego dla Ciebie :* Z czasem już tak jest, że raz jest raz go nie ma ale ważne, że dalej tutaj wpadasz i pokazujesz nam takie pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pycha serniczek1 z okazji urodzinek jeszcze wielu lat blogowania zyczę

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniały przepis na rocznicę bloga :) od niedawna go śledzę ale już nie mogę się doczekać następnych urodzin :)

    OdpowiedzUsuń
  9. mm pewnie całą blachę bym zjadłą ;D

    OdpowiedzUsuń
  10. Gratuluję i życzę dalszych owocnych lat blogowania :) Bardzo apetyczny serniczek :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Przepiękny sernik <3
    Na pewno zrobie sobie jak wrócę z majówki ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Czy ten kwiat jest jadalny? Zjadłbym taki kwiat :)

    OdpowiedzUsuń