Batoniki owsiano - czekoladowe


Batoniki owsiano - czekoladowe są niezwykle szybkie i łatwe w przygotowaniu. Są czekoladowe, słodkie i przyjemnie chrupią. W większości składają się z płatków owsianych, słodycz zapewni to cukier, gorzka czekolad i nutella. Batoniki szczelnie zapakowane można przechowywać w lodówce około tygodnia.

Składniki: 
  • 2 szklanki płatków owsianych górskich 
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 i 1 niepełna szklanka mąki 
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego 
  • 250 g masła w temperaturze pokojowej 
  • 150 g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60% 
  • 1/2 szklanki śmietanki 30% lub 36% 
  • 6 kopiastych łyżek nutelli 
Mieszamy razem mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia, cukier i cukier wanilinowy.
Dodajemy posiekane masło i rozcieramy między palcami, aż powstanie kruszonka.
Formę o wymiarach 25 x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Kruszonkę dzielimy na dwie równe części. Jedną połową wykładamy blaszkę lekko ją dociskając, resztę kruszonki wkładamy do zamrażalnika.
Do rondelka z grubym dnem dodajemy śmietankę, połamaną czekoladę i nutellę. Podgrzewamy na niedużym ogniu cały czas mieszając, aż czekolada się roztopi i powstanie jednolita masa.
Czekoladową masę wylewamy na kruszonkę w blaszce i równomiernie rozprowadzamy łyżką. Wierzch posypujemy kruszonką z zamrażalnika Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 st.C. Pieczemy przez około 45 minut. Po wystudzeniu kroimy na prostokąty.


Smacznego.

Komentarze

Prześlij komentarz