Batoniki owsiano - czekoladowe
Batoniki owsiano - czekoladowe są niezwykle szybkie i łatwe w przygotowaniu. Są czekoladowe, słodkie i przyjemnie chrupią. W większości składają się z płatków owsianych, słodycz zapewni to cukier, gorzka czekolad i nutella. Batoniki szczelnie zapakowane można przechowywać w lodówce około tygodnia.
Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych górskich
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 i 1 niepełna szklanka mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 250 g masła w temperaturze pokojowej
- 150 g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60%
- 1/2 szklanki śmietanki 30% lub 36%
- 6 kopiastych łyżek nutelli
Mieszamy razem mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia, cukier i cukier wanilinowy.
Dodajemy posiekane masło i rozcieramy między palcami, aż powstanie kruszonka.
Formę o wymiarach 25 x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Kruszonkę dzielimy na dwie równe części. Jedną połową wykładamy blaszkę lekko ją dociskając, resztę kruszonki wkładamy do zamrażalnika.
Do rondelka z grubym dnem dodajemy śmietankę, połamaną czekoladę i nutellę. Podgrzewamy na niedużym ogniu cały czas mieszając, aż czekolada się roztopi i powstanie jednolita masa.
Czekoladową masę wylewamy na kruszonkę w blaszce i równomiernie rozprowadzamy łyżką. Wierzch posypujemy kruszonką z zamrażalnika Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 st.C. Pieczemy przez około 45 minut. Po wystudzeniu kroimy na prostokąty.
Smacznego.
świetny przepis!
OdpowiedzUsuńmuszę przygotować córkom do szkoły:)
Koniecznie, na pewno córkom zasmakuje :)..
UsuńPysznie się prezentują :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne batoniki :) Prezentują się rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńSa idealne! Kocham owsiane batoniki :)
OdpowiedzUsuńJa też je ostatnimi czasy pokochałam :).
UsuńSuper przepis na zdrowa przekąskę :)
OdpowiedzUsuńNo jak z Nutellą to musi być prawdziwa miazga! :D
OdpowiedzUsuńBardzo fajne batoniki, super przekąska :)
OdpowiedzUsuń