Pierogi z jagodami
W domu miałam do wykorzystania 0,5 litra jagód. Pierwszą myślą było zrobienie ciasta, takiego puszystego, wilgotnego z dodatkiem soku i skórki z cytryny oraz z dużą ilością jagód :). Wszystko już do ciasta naszykowałam, ale jak wyciągnęłam jagody z lodówki i poczułam ich zapach, to pomyślałam: ,, O nie, pierwsze, co zrobię to pierogi, tradycyjnie, jak co roku''. Zawsze to mama rozpoczynała sezon jagodowy robiąc pierogi, w tym roku jednak jakoś nie miała na to ochoty, więc postanowiłam zrobić to ja.
Ciasto na pierogi wyszło miękkie, elastyczne, dzięki temu idealnie się z nim pracowało :).
Dzięki dodatkowi bułki tartej do farszu jagodowego nie puszczają one soku i nie ma problemu z klejeniem ciasta.
A sam smak pierogów to coś wspaniałego. Bardzo aromatyczne, pachnące i mięciutkie. U nas zawsze tradycyjnie podawane z kwaśną śmietanką.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oleju
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól i mieszamy. Robimy dołeczek, a do dołeczka wlewamy letnią wodę. Przy pomocy noża zagarniamy mąkę do tej wody i mieszamy tak, aby zrobiły się z ciasta kluchy. Następnie dodajemy jajko, olej i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Nakrywamy je ściereczką i odstawiamy na 30 minut, aby odpoczęło. W tym czasie przygotowujemy farsz.
Farsz:
- 0,5 litra jagód
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 łyżka cukru pudru
Jagody, przebieramy i myjemy, a następnie osuszamy. Przysypujemy do miseczki, dodajemy bułkę tartą i cukier puder, mieszamy.
Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą z nich rozwałkowujemy na cienki placek o grubości około 3-4 mm.
Wycinamy szklanką okrągłe placuszki, na środek każdego kładziemy po 1 łyżeczce jagód, składamy i bardzo dokładnie zlepiamy brzegi. Tak postępujemy, aż do wyczerpania składników.
Zagotowujemy ok. 3/4 garnka wody z niewielkim dodatkiem soli i oleju. Do gotującej się wody, wrzucamy pierogi, od wypłynięcia na wierzch gotujemy około 1 minuty. Po tym czasie pierogi wyciągamy, przesypujemy do garnka i polewamy roztopionym masełkiem.
Smacznego.
Pierogi z jagodami to moje najukochańsze! Mniam :)
OdpowiedzUsuńMmmm...zjadłabym takie
OdpowiedzUsuńOjej - pyszności:)
OdpowiedzUsuńależ mi ochoty narobiłaś na nie :)
OdpowiedzUsuńzaczarowana-oczarowana.pl
moje ulubione <3
OdpowiedzUsuńNo jadłabym jadła *.*
OdpowiedzUsuńPyszne ! Musze zrobić sobie koniecznie takie pierożki :-)
OdpowiedzUsuńOj tak, z malinami są równie pyszne ;).
UsuńTeoretycznie nie lubimy pierogów z owocami ale dla jagód możemy zrobić wyjątek ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam je, tez mam w planach :))
OdpowiedzUsuńMniam... z jagodami najlepsze :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam i będę jutro kleić
OdpowiedzUsuńLubię takie :)
OdpowiedzUsuńTrik z bułką tartą - świetny. Dawno nie jadłam pierogów na słodko. Muszę wrócić do tych smaków :)
OdpowiedzUsuńDla mojej mamy trik z bułką również bardzo się spodobał. Gdyż od razu zawsze sypała cukier kryształ do jagód, a potem ona puszczały sok i miała problem ze sklejeniem ciasta ;).
Usuń