czwartek, 16 czerwca 2016

Ciasto z rabarbarem i masą śmietanową na biszkopcie


Witajcie Kochani po dłuższej przerwie ;). Dziś przychodzę do Was z pysznym ciastem z rabarbarem i masą śmietanową. Od dawna miałam ochotę na jakieś bardziej wyszukane ciasto  z rabarbarem, a nie zwykłe ciasto na maślance czy kefirze, choć też takie oczywiście jest pyszne. Te zaś ciasto jest słodko-kwaśne, czyli takie, jakie lubię najbardziej. Jest w miarę szybkie do przygotowania, a dzięki ozdobnym rozetom zrobionymi z masy śmietankowej prezentuje się bardzo ładnie. Jeśli jeszcze macie rabarbar u siebie w ogrodzie czy na straganie, to polecam Wam je, abyście upiekli ;).


Składniki:
Biszkopt:
  • 4 duże jajka 
  • 140 g cukru
  • 100 g mąki pszennej 
  • 2 łyżki kakao bez cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
Białka ubijamy na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, stopniowo dodajemy cukier i mieszamy, aż masa stanie się gęsta i lśniąca.
Następnie do białek dodajemy po jednym żółtku i przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. Dodajemy aromat, mieszamy.
Do masy jajecznej dodajemy stopniowo mąkę z kakao i mieszamy na najniższych obrotach miksera. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach 36 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. 
Pieczemy przez około 25-30 minut w 80 st. C. 
Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do całkowitego ostygnięcia. 

Masa rabarbarowa:

  • 1200–1300 g rabarbaru
  • 160 g cukru 
  • 1 duże opakowanie cukru wanilinowego (32  g)
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe w proszku, bez cukru
  • 1 galaretka truskawkowa
Rabarbar obieramy i kroimy na kawałeczki. Przekładamy go do rondla z grubym dnem. Dodać cukier i cukier wanilinowy. Podgrzewamy, mieszając, aż rabarbar będzie miękki i zacznie się rozpadać (około 15 minut).
Dwa budynie mieszamy w 1/2 szklanki zimnej wody i dodajmy je do gotującego się rabarbaru, znów zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia rabarbarowy budyń i dodajemy do niego galaretkę, mieszamy, aż galaretka się rozpuści.
Gorącą masę rabarbarową wykładamy na biszkopt w blaszce. Wyrównujemy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Wierzch:
  • 500 g śmietanki kremówki 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 galaretka w proszku (ja użyłam o smaku owoców leśnych)
Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia.
Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno i ciągle ubijając mikserem, powoli wlewamy delikatnie tężejącą galaretką. Gotową śmietankę wykładamy na wierzch masy rabarbarowej za pomocą ozdobnej końcówki.



Smacznego.

Źródło przepisu

13 komentarzy :

  1. Ślicznie wygląda i na pewno jest pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ta masa rabarbarowa mogłaby przypadkiem nie dotrwać momentu wylania na biszkopt :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Pychotka :-) Od razu poproszę dwa kawałki ;) :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Angelika cudownie wygląda, już oczami się człowiek moze najeść :)

    OdpowiedzUsuń
  5. niby takie proste a tak smacznie wygląda ! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie Ewo, ciasto wcale nie jest skomplikowane, a jest bardzo pyszne ;).

      Usuń
  6. Ale pyszności i pięknie podane!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wow jakie apetyczne, chętnie wprosiła bym się na kawkę i kawałeczek.

    OdpowiedzUsuń