środa, 29 czerwca 2016

Pierogi z jagodami


W domu miałam do wykorzystania 0,5 litra jagód. Pierwszą myślą było zrobienie ciasta, takiego puszystego, wilgotnego z dodatkiem soku i skórki z cytryny oraz z dużą ilością jagód :). Wszystko już do ciasta naszykowałam, ale jak wyciągnęłam jagody z lodówki i poczułam ich zapach, to pomyślałam: ,, O nie, pierwsze, co zrobię to pierogi, tradycyjnie, jak co roku''. Zawsze to mama rozpoczynała sezon jagodowy robiąc pierogi, w tym roku jednak jakoś nie miała na to ochoty, więc postanowiłam zrobić to ja. 
Ciasto na pierogi wyszło miękkie, elastyczne, dzięki temu idealnie się z nim pracowało :). 
Dzięki dodatkowi bułki tartej do farszu jagodowego nie puszczają one soku i nie ma problemu z klejeniem ciasta. 
A sam smak pierogów to coś wspaniałego. Bardzo aromatyczne, pachnące i mięciutkie. U nas zawsze tradycyjnie podawane z kwaśną śmietanką.

Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól i mieszamy. Robimy dołeczek, a do dołeczka wlewamy letnią wodę. Przy pomocy noża zagarniamy mąkę do tej wody i mieszamy tak, aby zrobiły się z ciasta kluchy. Następnie dodajemy jajko, olej i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Nakrywamy je ściereczką i odstawiamy na 30 minut, aby odpoczęło. W tym czasie przygotowujemy farsz.

Farsz:
  • 0,5 litra jagód
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżka cukru pudru
Jagody, przebieramy i myjemy, a następnie osuszamy. Przysypujemy do miseczki, dodajemy bułkę tartą i cukier puder, mieszamy.

Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą z nich rozwałkowujemy na cienki placek o grubości około 3-4 mm. 
Wycinamy szklanką okrągłe placuszki, na środek każdego kładziemy po 1 łyżeczce jagód, składamy i bardzo dokładnie zlepiamy brzegi. Tak postępujemy, aż do wyczerpania składników.

Zagotowujemy ok. 3/4 garnka wody z niewielkim dodatkiem soli i oleju. Do gotującej się wody, wrzucamy pierogi, od wypłynięcia na wierzch gotujemy około 1 minuty. Po tym czasie pierogi wyciągamy, przesypujemy do garnka i polewamy roztopionym masełkiem.
Podajemy z kwaśną śmietaną.



Smacznego.



15 komentarzy :

  1. Pierogi z jagodami to moje najukochańsze! Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne ! Musze zrobić sobie koniecznie takie pierożki :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, z malinami są równie pyszne ;).

      Usuń
  3. Teoretycznie nie lubimy pierogów z owocami ale dla jagód możemy zrobić wyjątek ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam je, tez mam w planach :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam... z jagodami najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam i będę jutro kleić

    OdpowiedzUsuń
  7. Trik z bułką tartą - świetny. Dawno nie jadłam pierogów na słodko. Muszę wrócić do tych smaków :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mojej mamy trik z bułką również bardzo się spodobał. Gdyż od razu zawsze sypała cukier kryształ do jagód, a potem ona puszczały sok i miała problem ze sklejeniem ciasta ;).

      Usuń