niedziela, 21 lutego 2016

Babcina szarlotka


Bardzo lubię szarlotki, a ta najbardziej przypadła mi do smaku.
Jest to szarlotka na kruchym cieście wypełniona po brzegi masą jabłkową z dodatkiem cynamonu. 
Kruche ciasto dzięki temu, że nie dodajemy do niego zbyt dużo mąki wychodzi bardzo, bardzo delikatne ... po prostu rozpływa się w ustach ;-)
Całość nie jest wykończona w tradycyjny sposób cukrem pudrem lecz polana jest cienką warstwą lukru.


Składniki:
Ciasto:
  • 2 pełne szklanki mąki pszennej
  • 160 g miękkiego masła
  • 4 łyżki mleka
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i cukrami. Dodajemy do niej jajka, mleko i masło i wyrabiamy jednolite ciasto. Ciasto będzie dość miękkie, ale nie należy dodawać więcej mąki, aby po upieczeniu nie było twarde.
Formę o wymiarach 36 x 24 cm cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części i jedną z nich wkładamy do zamrażarki, a drugą wykładamy spód formy. Ponieważ ciasto jest miękkie i ciężko byłoby je wałkować, najlepiej rozprowadzić je w foremce dłońmi. Nakłute widelcem ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 10 minut. 
Na podpieczony spód wykładamy jabłka i przykrywamy je schłodzonym, rozwałkowanym na podsypanej mąką stolnicy ciastem. Ciasto pieczemy kolejne 30-35 minut, a następnie odstawiamy na co najmniej 12 godzin w chłodne miejsce, aby masa jabłkowa stężała. 

Masa jabłkowa:
  • 2,5 kg jabłek (waga przed obraniem)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 łyżki wody
  • 1 cukier wanilinowy (16 g)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 70 g masła
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Jabłka obieramy ze skórki, wycinamy gniazda nasienne i kroimy je w średniej wielkości kostkę. Pokrojone jabłka przekładamy do garnka z grubym dnem, dodajemy wodę, masło, cukier zwykły oraz wanilinowy. Dusimy do chwili aż jabłka zmiękną (ale nie powinny się rozpaść). Do miękkich jabłek dodajemy mąkę i ciągle mieszając prażymy jeszcze minutę. 

Lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki wody
Ostudzone ciasto lukrujemy. Lukier ma mieć rzadszą konsystencję.


Smacznego.
Źródło przepisu

26 komentarzy :

  1. Takiej wersji jeszcze nie jadłam :) Wiadomo, babcine przepisy są bezcenne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniale wygląda. Uwielbiam szarlotki

    OdpowiedzUsuń
  3. Najlepszejsza jak może być :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Na szarlotkę zawsze się skuszę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również nigdy nie odmawiam, tak samo mam z sernikiem ;)

      Usuń
  5. Babcine szarotki to same pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniała, wygląda bardzo smakowicie ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Najlepsze ciasto jak dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jestem miłośniczką takich jabłeczników. Takich najprostszych. One mają w sobie tyle smaku. Taka masa jabłkowa jest pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również Agnieszko uwielbiam takie proste jabłeczniki, tylko jabłka i kruche ciasto. Czasami robię odstępstwo od normy i robię z budyniem =D

      Usuń
  9. szarlotka ,zawsze,uwielbiam !

    OdpowiedzUsuń
  10. Po wilokroć mówię takiej szarlotce TAK!:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Lubię babcine przepisy, często z takich korzystam

    OdpowiedzUsuń
  12. No i właśnie nasza babcia jest mistrzem w robieniu tej właśnie szarlotki :) Nawet na walentynki umówiłyśmy się z nią, że nam taką upiecze ;D

    OdpowiedzUsuń
  13. fajne ciacho! Faktycznie cytat ten sam ;-) - trafia w sedno ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie Karolina :) Mnie również on się podoba.

      Usuń
  14. Chętnie skorzystam z przepisu! Wciąż szukam idealnego przepisu na szarlotkę i testuję różne wersje ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę bardzo :). Czekam na relację, czy znalazłaś swój ideał.

      Usuń
  15. Piekłem ją dokładnie z tego samego źródła i potwierdzam, że jest pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, że mamy takie samo zdanie o szarlotce, jak dla mnie jest najlepsza z tych, jakich jadłam do tej pory :). Ciasto kruche za każdym razem, jak je robię mnie zachwyca.

      Usuń
  16. Taką szarlotkę piecze moja teściowa, a moje córki za nią przepadają:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Czytasz w moim myślach, bo marzę o szarlotce :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Właśnie taką szarlotkę lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń