czwartek, 18 lutego 2016

Ciasteczka z dynią i słonecznikiem


Zdrowe pyszne i sycące ciasteczka z płatkami owsianymi, pestkami dyni i słonecznikiem. Dla ładnego aromatu dodałam startą skórkę z pomarańczy. Ciasteczka robi się na prawdę błyskawicznie, są bez dodatku mąki, jedynie z bardziej niezdrowych rzeczy jest tutaj cukier puder. Białka wymieszane z cukrem pudrem, zapewniają późniejsze sklejenie nasion. Jeśli chcemy możemy zrezygnować z wcześniejszego prażenia płatków owsianych, dyni i słonecznika.
Idealne do pochrupania na II śniadanie ;).

Składniki:
  • 100 g płatków owsianych górskich
  • 80 g pestek dyni
  • 100 g słonecznika
  • 2 białka
  • 80 g cukru pudru
  • skórka otarta z połowy pomarańczy
Płatki owsiane prażymy na patelni, aż będą lekko zezłocone. Następnie prażymy słonecznik i dynię. Ważne jest, aby płatków owsianych, słonecznika czy dyni nie przypalić.
Cukier puder mieszamy z białkami i skórką pomarańczową, dodajemy nasiona i energicznie mieszamy łyżką, do połączenia składników.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Nabieramy czubatą łyżkę masy, kładziemy na papier, a następnie formujemy widelcem okrągły placuszek. Pieczemy w 150 st. C przez około 18 - 20 minut.
Ciasteczka powinny być ciemno miodowe na brzegach i jasno miodowe na środku - jest to dla nas znak, że ciasteczka są gotowe.



Smacznego.

7 komentarzy :

  1. Kocham, po prostu KOCHAM takie najeżone pestkami ciacha! Zamawiam jedno ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno smakują równie pysznie co opisywane i zachwalane przez nas ciastka Irenki :D Takie dobroci to my uwielbiamy :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Niedawno patrząc na ziarna słoneczka marzyły mi się takie zdrowe ciasteczka. Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie ciasteczka z ziarnami bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ muszą fantastycznie chrupać :)

    OdpowiedzUsuń