poniedziałek, 7 grudnia 2015

Piernik na piwie karmelowym



Dziś pierwszy świąteczny przepis na zbliżające się święta Bożego Narodzenia. Jest to przepis na korzenny piernik na piwie karmelowym. Po upieczeniu jest mięciutki, wilgotny, bardzo aromatyczny i zawsze pięknie wyrasta. Z każdym dniem smakuje coraz lepiej :).

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 250 ml piwa karmelowego (np. Karmi)
  • 120 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki miodu
  • 2 jajka
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
Miód, masło i cukier podgrzewamy w garnuszku do chwili połączenia i rozpuszczenia się składników. Garnek odstawiamy z ognia i po około 10 minutach dodajemy przyprawę do piernika wymieszaną z sodą i kakao, roztrzepane jajka oraz piwo. Energicznie mieszamy trzepaczką do chwili połączenia się składników a następnie dodajemy przesianą  mąkę z proszkiem do pieczenia i dalej mieszamy do chwili utworzenia się gładkiego ciasta.
Formę keksową o wymiarach 36x11 cm wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy do niej ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Pieczemy około 50-60 minut (do suchego patyczka). Ciasto odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Polewa czekoladowa:
  • 100 g masła
  • 3 łyżki gorącej wody
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
Do rondelka wlewamy gorącą wodę i cukier, podgrzewamy chwilkę, aż składniki połączą się. Dodajemy masło pokrojone w kostkę i mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia masła.
Do rondelka dodajemy kakao i mieszamy trzepaczką, aż powstanie gładka polewa czekoladowa.
Gdy polewa zacznie tężeć dekorujemy nią ciasto.


Smacznego.
Źródło przepisu


15 komentarzy :

  1. Na piwie? Brzmi intrygująco :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piwnego piernika jeszcze nie robiłam, musi być ciekawy w smaku :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam zjadłabym z chęcią taki pierniczek :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piernik na piwie? Takiego jeszcze nie jadłyśmy i bardzo jesteśmy go ciekawe choć przez wzgląd na naszą niechęć do alkoholu to na pewno same go nie zrobimy. Może podeślemy przepis cioci? ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmm, w sumie Karmi, to piwo bezalkoholowe =D, ale przepis cioci koniecznie podeślijcie, a być może jej się spodoba ;).

      Usuń
    2. W sumie to tak ale ciekawe czy na innej mące by wyszło... Hmmm, dałaś nam do myślenia :D

      Usuń
  5. Bardzo ciekawy przepis :)
    Pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ,Swietny piernik, jeszcze takiego nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  7. Wow, to musiało być pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ależ on rewelacyjnie wygląda! Zjadłabym cały sama :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda świetnie. Z piwem karmelowym jeszcze nigdy nie piekłam, więc na święta mam inspirację :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda obłędnie! A ja pierniki uwielbiam, więc kusisz ... :-)

    OdpowiedzUsuń