środa, 16 grudnia 2015

Murzynek z kremem śmietankowo-cytrynowym

 Dziś mało świąteczny przepis, ale mam nadzieję, ze przypadnie Wam do gustu ;). Jest to murzynek z delikatnym, lekkim i puszystym kremem śmietankowo-cytrynowym. Murzynek według tego przepisu wychodzi  bardzo wilgotny, miękki i mocno czekoladowy. Masa śmietankowa jest lekko kwaśna, co doskonale komponuje się ze słodkim ciastem czekoladowym. Całość została zwieńczona polewa czekoladową. 
Jeśli lubicie proste, szybki i mało skomplikowane przepis, to te ciasto jest idealne dla Was :).


Składniki:
Ciasto czekoladowe:

  • 250 g masła
  • 250 g cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki wody
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 2 szklanki mąki
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wodę, masło, cukier (zostawiamy 2 łyżki cukru do białek) i kakao przekładamy do garnka i zagotowujemy. Masę studzimy.
Do przestudzonej mieszanki dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz po jednym żółtku i aromat waniliowy, mieszamy mikserem na wolnych obrotach.
Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dodajemy odłożone 2 łyżki cukru i dalej ubijamy do momentu, aż piana będzie bardzo sztywna i lśniąca.
Pianę dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy. 
Blachę o wymiarach 36 x 24 cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Ciasto przelewamy do formy.
Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180°C.
Studzimy, a następnie przekrajamy wzdłuż na dwa blaty. 

Masa:
  • 500 ml śmietany 36%
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • 4 łyżki cukru pudru
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy i teżejące wlewamy do masy śmietanowej, mieszamy i odstawiamy na kilka minut do stężenia. 
Na dolny blat wykładamy tężejącą masę, przykrywamy drugim blatem i polewamy polewą czekoladową. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. 

Polewa czekoladowa:
  • 5 łyżek mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 i 1/2 łyżki masła
  • 1 i 1/2 łyżki kakao
Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy cukier, dodajemy masło, kakao i mieszamy.  Polewę zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia. Przestudzoną polewę wylewamy na placek.


Smacznego.
Źródło przepisu

13 komentarzy :

  1. No proszę jak można murzynka odpicować ;) Świetny!

    OdpowiedzUsuń
  2. same pyszności, aż chciałoby się takie smakołyki do porannej kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaki galanty murzynek. Ogólnie lubię ciemne ciasta pod każdą postacią :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Do ciasta wystarczy dodać przyprawę do piernika i już mamy typowo świąteczny przepis ;D Lubimy takie przekładane, a masa z galaretkami bardzo ciekawa ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dorodny murzynek i w dodatku nadziany ; ) ^_^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, murzynek wyszedł bardzo wysoki ;)

      Usuń
  6. WOW no po prostu cudo :) koniecznie muszę wypróbować :) Pyszności

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudowny! Aż mi ślinka cieknie :)
    Zapraszam:
    http://nackany-zeszycik.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. Mmm, chętnie bym zjadł. Chyba upiekę coś takiego na święta.

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniam Mniam! Maciej bardzo chętnie wpałaszuje! Musisz nam przyrządzić, bo ja zapewne polegnę :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma sprawy, złóż zamówienie, a na pewno dla Was przyrządzę coś słodkiego :*

      Usuń