Placek z masą kokosową i śliwkami



Kolejny już przepis na ciasto z wykorzystaniem śliwek,tym razem zdecydowałam się na ciasto ucierane z wkładką kokosową oraz śliwkami oprószonymi kisielem z owoców leśnych. Ciasto to mimo, że jest przekładańcem, nie wymaga zbyt dużego nakładu czasu, jak i pracy. Jest w sam raz słodkie, bardzo dobrze można w nim wyczuć wszystkie smaki, a dodatek śliwek nadaje całości lekkiej kwaskowatości oraz wilgoci.

Składniki:
Ciasto: 
  • 2 szklanki mąki 
  • 1 szklanka cukru 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 200 g masła 
  • 7 żółtek 
  • 2 białka 
  • 1 łyżka kakao 
  • szczypta soli 
Masło ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę, nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku. Kiedy masa będzie gładka i jednolita dodajemy porcjami przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. 
Białka ubijamy ze szczyptą soli, łączymy delikatnie z ciastem i dzielimy na dwie części. Do jednej części dodajemy kakao, dokładnie mieszamy. 

Nadzienie: 
  • 800 g renklod (waga przed wypestkowaniem) 
  • 1 opakowanie kisielu z owoców leśnych 
Renklody myjemy, osuszamy, przekrajamy na połowę i usuwamy pestki.

Beza kokosowa: 
  • 5 białek 
  • pół szklanki cukru 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 100 g wiórków kokosowych 
Białka ubijamy na sztywną pianę, do której dodajemy po łyżce cukru. Bezę ubijamy do momentu, aż będzie gęsta i lśniąca, a cały cukier się rozpuści. Wsypujemy wiórki kokosowe i mąkę ziemniaczaną, mieszamy łyżką do połączenia.
Formę o wymiarach 30 x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ciemne ciasto, następnie masę kokosową, układamy, oprószone kisielem połówki renklod, rozsmarować jasne ciasto (można sobie poradzić za pomocą łyżki maczanej w wodzie). Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika . Pieczemy w 180 st.C. przez około 35-40 minut. Ostudzone posypujemy cukrem pudrem.



Smacznego.
Przepis pochodzi z książeczki ,,Ciasta i desery łatwo i szybko'' H. Jachowskiej z 07/2015. (W przepisie dokonałam niewielkich zmian).


Komentarze

  1. Oj kokosowe pycha. Zabieram sobie kawałek i przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Angelika ale się to ciasto do mnie uśmiecha, a ten kokos :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciacho wygląda bajkowo. Szczególnie podoba mi się w przekroju. No i w sezonie na śliweczki każdy chętnie takie ciasto zje. Zarazem słodkie, jak i kwaskowe. Fajne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Agnieszko, ciasto w przekroju mnie się również podoba. Póki jest sezon na śliwki, to staram się je maksymalnie wykorzystywać :)

      Usuń
  4. piękne ciacho:)
    śliwki i kokos muszą razem pysznie smakować:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo mi się podoba to ciasto, z przyjemnością bym się poczęstowała :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetne połączenie smaków :) A bezy kokosowej jeszcze nie próbowałam ani solo, ani na cieście, muszę to nadrobić!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, jeśli lubisz wiórki kokosowe, to taka beza kokosowa, na pewno Ci posmakuje ;)

      Usuń
  7. Kochamy i kokos i śliwki ale nigdy razem tego nie łączyłyśmy :D Czujemy się zainspirowane :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Genialnie wygląda :) smakuje na pewno jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Połączyłaś moje dwa ulubione smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Oj, zjadłbym, uwielbiam takie ciasta...mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudeńko :D Połączenie genialne(masa kokosowa i śliwki :)), na pewno wykorzystam kiedyś Twój przepis :) Pozdrawiam i życzę miłego weekendu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, również pozdrawiam i życzę miłego oraz słonecznego weekendu :).

      Usuń
  12. Wszystkie moje ulubione smaki w jednym! takie ciacho to coś dla mnie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam renklody i kokosa! Wspaniała beza, aż ślinka cieknie! :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz