wtorek, 22 września 2015

Knedle ze śliwkami

W moim domu nigdy nie robiliśmy knedli z owocami, sama ich też nigdy nie jadłam. Postanowiłam to zmienić i w tym roku po raz pierwszy raz w życiu zrobiłam knedle :). Zupełnie nie wiedziałam, jakiego efektu końcowego mogłabym się spodziewać, jednak muszę przyznać, że wyszły bardzo dobre i bardzo mi smakowały. Soczyste śliwki w cieście ziemniaczanym, idealnie komponowały się z kwaśną śmietaną, które doskonale ją osładzały. Do knedli możemy użyć innych owoców sezonowych lub mrożonych. W planach mam knedle z truskawkami, myślę, że będą równie smaczne lub jeszcze lepsze ;).

Składniki:
Ciasto:

  • 1,2 kg ziemniaków (waga przed obraniem)
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
Dodatkowo:
  • 10 soczystych, dojrzałych, przepołowionych śliwek (uzyskamy w ten sposób 20 połówek)
  • cynamon do posypania
  • śmietana do polania knedli
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, najlepiej je ugotować dzień wcześniej. Następnie lekko je studzimy i przepuszczamy przez praskę.
Do ziemniaków dodajemy mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, jajka i sól. Wszystkie składniki ze sobą mieszamy, starając się nie ugniatać ciasta. 
Odrywamy kawałki ciasta, spłaszczamy je lekko w dłoniach , na środek każdego kładziemy połówkę śliwki i zlepiamy dokładnie brzegi. Moczymy ręce w ciepłej wodzie i formujemy okrągły kształt. 
Gotowe knedle układamy na lekko podsypanej mąką stolnicy.
Gotujemy je we wrzącej wodzie, od chwili wypłynięcia, gotujemy około 5 minut. Gotowe wykładamy na talerz, posypujemy cynamonem lub polewamy gęstą, kwaśną śmietaną.





Smacznego.

17 komentarzy :

  1. Powiem szczerze, że ja też nigdy w domu knedli nie robiłam. Już jakiś czas planuję siř za to wziąć, ale jak na razie brak mi czasu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj zjadłabym :)) Muszę sobie zrobić, bo uwielbiam szczególnie ze śliwkami :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak na pierwszy raz to efekt końcowy rewelacyjny :) Ja co roku robię knedle - danie niby skomplikowane, ale warto poświęcić chwilę na ich przygotowanie. Dla mnie to już taka tradycja jak i robienie i dekorowanie pierniczków na Święta Bożego Narodzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Moje ulubione, wieki nie robiłam, dzięki za przypomnienie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy sama nie robiłam knedli. Może czas to zmienić. Wyszły ci wspaniałe :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. my uwielbiamy knedle z owocami i mam w planie na piątek:)
    spróbuj następnym razem dodać do ciasta sera twarogowego:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Następnym razem, jak będę robiła to z pewnością go dodam, warto zawsze poeksperymentować :).

      Usuń
  7. Mmmm...jem oczami, tak to pysznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  8. Knedle ze śliwkami to klasyka. Bardzo je lubię :)
    Świetny pomysł z tym cynamonem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cynamon to moja ulubiona przyprawa, lubię ją dodawać do wielu dań ;).

      Usuń
  9. Pyszności :) Uwielbiam knedle, ale tylko z owocami

    OdpowiedzUsuń
  10. U nas też się knedli nie robi i nadal jakoś bronimy się przed ich zrobieniem pierwszy raz :P
    Ze śliwkami muszą być szczególnie pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Prezentują się bardzo apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyglądają cudownie :):) chętnie bym takie zjadła :) domowe najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  13. iedawno takie jadłam :) są pyszniutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Absolutny hit i smak dzieciństwa <3

    OdpowiedzUsuń