środa, 16 września 2015

Pizza na cieście drożdżowym, bez wyrastania

Bardzo rzadko jem pizzę, może 3 raz w roku i to zawsze gdzieś wcześniej kupioną. Teraz miałam ochotę zrobić własną domową pizzę ze swoimi ulubionymi dodatkami, a że miałam do wykorzystania drożdże, więc od razu zabrałam się do roboty ;). Miała to być szybka pizza, bez wyrastania, z tego względu, że wzięłam się za nią dość późnym popołudniem i nie chciałam jeść jej w nocy ;). Wszystkie swoje ulubione składniki, które miałam nakładać na pizzę, jak i sos pomidorowy przygotowałam szybciej, żeby ciasto nie rosło w trakcie czekania na nie. A z samym ciastem drożdżowym pracuje się bardzo dobrze, jest mięciutkie, sprężyste, elastyczne, nie sprawia żadnych problemów, jedynie trzeba się pomęczyć z 10-minutowym ugniataniem ciasta, nie powiem, ale trochę siły trzeba mieć ;). Ciasto po upieczeniu ma bardzo chrupkie brzegi, a w środku jest puszyste. Dodatki możemy komponować według własnego smaku i uznania.

Składniki 
Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1/2 łyżki soli,
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1/4 szklanki oliwy lub oleju
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
Drożdże kruszymy do małego garnuszka i mieszamy z ciepłą wodą i cukrem, odstawiamy na chwilę. 
Do większej miski przelewamy zaczyn, dodajemy jajko, sól, oliwę i przesianą mąkę. Wszystkie składniki zagniatamy. Ciasto powinno mieć gładką konsystencję, bez żadnych grudek. Ugniatamy około 10 minut tak, by dostało się do niego jak najwięcej pęcherzyków powietrza. 
Blachę z wyposażenia piekarnika, smarujemy olejem. Ciasto lekko wałkujemy, następnie przenosimy je na blachę i za pomocą palców rozciągamy je, tak żeby zajęło całą powierzchnię.

Sos pomidorowy:

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki ketchupu
  • pół łyżeczki oregano
  • pół łyżeczki bazylii
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i smarujemy spód ciasta na pizzę.


Dodatki (przygotowujemy je przed zagniataniem ciasta):

  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 3 łyżki oleju
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • ulubiona szynka lub dobrej jakości kiełbasa
  • mała puszka kukurydzy
  • 3 większe ogórki konserwowe
  • 300 g sera żółtego

Cebulę kroimy w piórka, paprykę w słupki, podsmażamy na oleju około 3 minut, do utraty surowości. Pomidorki kroimy na dwie lub cztery części, kiełbasę na plasterki, ogórki w kostkę, a ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Na ciasto posmarowane wcześniej sosem pomidorowym układamy kolejno: podsmażoną cebulę oraz paprykę, pomidorki, kiełbasę, kukurydzę, ogórki oraz starty ser. Pieczemy w 190 st.C. przez 20-25 minut, do zrumienienia brzegów ciasta.


Smacznego.
Źródło przepisu

13 komentarzy :

  1. No widzisz jaka fajna ci wyszła. Oj zjadłabym kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm... uwielbiam pizzę i oczywiście zapisuję przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Od jakiegoś czasu nie dodaję jajka do ciasta na pizzę, ale dużo czasu minęło nim się przełamałam i przestałam dodawać. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A możesz mi Elu powiedzieć, dlaczego zrezygnowałaś z jajka, bo jestem bardzo ciekawa ? :)

      Usuń
  4. Pyszna pizza. Ale bym zjadła. Domowa najlepsza :) Pięknie ją zrumieniłaś.

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepysznie wygląda :) nie ma to jak domowa pizza :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale zachęcająca pizza!!! Pyszności!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Na taką domową pizzę to i my się z chęcią skusimy :P

    OdpowiedzUsuń
  8. U mnie co tydzień ,obowiązkowo.Pyszna pizza.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie jutro znowu powtórka, bo rodzinka się domaga, więc trzeba zrobić ;)

      Usuń
  9. szkoda, że przez monitor nie można się poczęstować :)

    OdpowiedzUsuń