Gruszkowe z kruszonką


Pierwszy mój wypiek z gruszkami w tym sezonie :). Bardzo mało robię wypieków z tymi owocami, najczęściej jest to u mnie ciasto ucierane. Tym razem zrobiłam jednak coś innego. A mianowicie, kruche, delikatne ciasto kakaowe, budyń gruszkowy, w którym wyraźnie czuć kawałki owoców, nadzienie budyniowe, a na to starte ciasto. Całość jest bardzo lekka, a co najważniejsze mało słodka. Jest to bardzo proste i szybkie do wykonania ciasto, ale w tej prostocie bardzo smaczne. Na pewno do tego przepisu, będę często wracać.

Składniki:
Ciasto: 
  • 2 szklanki mąki 
  • 2 żółtka 
  • 150 g masła 
  • 3 łyżki cukru 
  • 2 łyżki kakao 
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i kakao przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier, pokrojone na małe kawałki masło, żółtka oraz kwaśną śmietanę. Całość szybko razem zagniatamy i dzielimy na pół. Formę o wymiarach 30 x 25 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Do tak przygotowanej formy przekładamy rozwałkowaną jedną część ciasta. Ciasto nakłuwamy widelcem.

Nadzienie gruszkowe:
  • 6 gruszek 
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego 
  • 2 łyżki cukru 
  • 1 łyżeczka soku z cytryny 
Gruszki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę, przekładamy do rondelka i skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy cukier i zalewamy 3/4 szklanki wody. Dusimy kilka minut. Budyń rozpuszczamy w 1/3 szklance wody i wlewamy do gruszek. Gotujemy do momentu, aż masa zgęstnieje.

Nadzienie budyniowe: 
  • 3 szklanki mleka 
  • 2 opakowania budyniu waniliowego 
  • 3 łyżki cukru 
2,5 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczamy budynie i wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy, do zgęstnienia.
Na ciasto wykładamy ciepły budyń gruszkowy, a następnie budyń waniliowy. Na wierzch ścieramy pozostałe ciasto. Pieczemy w 200 st.C. przez około 35-40 minut. Ostudzone ciasto, posypujemy cukrem pudrem.



Smacznego.


Komentarze

  1. Wygląda bardzo ładnie :) Kojarzy mi się z sernikiem królewskim z wyglądu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Poproszę kawałeczek do popołudniowej herbatki

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja dzisiaj nie mam ciasta więc może podeślesz mi kawałeczek?;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam gruszki i wszelkie słodkości z ich wykorzystaniem! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. To ciasto musi być przepyszne. Ja robię często ciasto z jabłkami i budyniem i wiem, że budyń i owoce to zestawienie idealne. Twoja propozycja jest bajeczna. I jeszcze to kakaowe ciasto. Pysznie i pięknie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniałe :-) oj zjadłabym z chęcią kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jestem pewna, ze ciasto smakuje super! Z takim połączeniem smaków nie może być inaczej :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale pyszotka ,a ja nie mam nic do kawy.

    OdpowiedzUsuń
  9. Gruszki po obróbce termicznej są mega słodkie dlatego super nadają się do wypieków :D Cudnie wyglądające ciasto :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Budyń, gruszki, ciemne ciasto ach....ale bym się ugościła :) Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  11. genialnie się prezentuje, a jeszcze lepiej pewnie smakuje!

    OdpowiedzUsuń
  12. Twoje gruszkowe ciasto bardzo mnie kusi.
    Z pewnością smakuje doskonale!

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszne ciacho, bez dwóch zdań :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Budyniowe gruszki..... Pycha

    OdpowiedzUsuń
  15. to ciasto musi być pyszniutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ja też rzadko piekę ciasta z gruszkami, ale w sumie nawet nie wiem czemu. Lubię ich smak zarówno na surowo jak i w cieście. Twoja propozycja bardzo ciekawa, ciasto wyglada bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda świetnie! A z gruszkami ciasta uwielbiam, tak więc to coś dla mnie:-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Cudny wypiek! Bardzo mi się podoba Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  19. I już wiem, co upiekę na akcję charytatywną w szkole! :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz