Chałka trójkolorowa


Chałka, która składa się z trzech różnych ciast drożdżowych: kakaowego, z zieloną herbatą i bez dodatków, każdy znajdzie w niej jakiś smak dla siebie :). Chałka wychodzi bardzo puszysta i lekka, doskonale można w niej wyczuć kakao i zieloną herbatę. Jeśli nie mamy herbaty Matcha, to z powodzeniem możemy zmielić zieloną herbatę w młynku do kawy, potrzebujemy do tego około 2-3 łyżeczek. U mnie chałka posypana jest maślaną kruszonką, taką najbardziej uwielbiam, fajnie chrupie podczas jedzenia :). Doskonale smakuje z mlekiem. Jak dla mnie fajna odmiana, od tradycyjnej chałki drożdżowej :).

Składniki:
Ciasto: 
  • 500 g mąki pszennej 
  • 25 g świeżych drożdży 
  • 225 ml ciepłego mleka 
  • 50 g cukru 
  • 1 jajko 
  • szczypta soli 
  • 50 g masła 
  • 5 g herbaty zielonej Matcha 
  • 5 g kakao 
Przygotowujemy zaczyn. Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy 1 łyżeczkę cukru i 3 łyżeczki mąki. Dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 20 minut.
Masło roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy wyrośnięty zaczyn, jajko, cukier i sól. Wyrabiamy ciasto, gdy zacznie odchodzić od dłoni posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość, trwa to około 1 do 1,5 godziny.
Ciasto dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej herbatę matcha, do trzeciej nic nie dodajemy. Wyrabiamy do momentu, aż ciasta zmieni kolor. Z ciast formujemy 3 wałki, następnie sklejamy je na początku i zaplatamy warkocz. Na końcu również sklejamy, po czym zawijamy sklejenie pod spód. Przekładamy na blachę piekarnikową, wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywamy i jeszcze raz odstawiamy do wyrośnięcia, na około 30 minut.


Dodatkowo:
  • 1 jajko 
  • 2 łyżki mleka 
Kruszonka: 
  • 80 g mąki 
  • 60 g masła 
  • 80 g cukru 
Mąkę mieszamy z cukrem, dodajemy zimne masło i wyrabiamy. Gdy składniki się połączą, robimy kulę, wkładamy do woreczka i chłodzimy w lodówce.
Wyrośniętą chałkę smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypujemy kruszonką. Pieczemy przez około 25 minut 180 st.C.



Smacznego.

Komentarze

  1. Mega smakowicie wygląda! Chętnie bym taką zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda pięknie i pewnie też tak smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszna chałeczka, do tego jak pięknie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  4. Po prostu super. Jeszcze takiej chałki nie widziałam. Pięknie zrobiona i pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo Agnieszko, polecam upieczenie takiej chałeczki ;).

      Usuń
  5. Taka chałeczka wyprzedza niejedno ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetna ,dla mnie pół na raz !Proszę.

    OdpowiedzUsuń
  7. Cieszy podniebienie i oczy :D Super wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pysznie wygląda ta chałka, poproszę porcję na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę o adres, to chętnie wyślę i się podzielę chałką :).

      Usuń
  9. Cudo po prostu! Niezwykle pomysłowy wypiek - gratuluję :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetna oryginalna chałka

    OdpowiedzUsuń
  11. Fajnie wygląda Twoja chałka! :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz