Ciasto Piña colada



Pina coladę upiekłam na Sylwestra dlatego, że nie chciałam w tym dniu robić jakiegoś ciężkiego i słodkiego ciasta. Wiadomo, jak to jest :) 
Pina colada składa się z wilgotnego biszkoptu, masy budyniowej ugotowanej na soku ananasowym z kawałkami ananasa oraz z chrupiącej bezy kokosowej. Ciasto polałam białą polewą, samodzielnie przygotowaną, bo nie chciałam, ab było ,,gołe''. Można również zrobić polewę czekoladową lub niczym nie pokrywać wierzchu. 
Ciasto nie jest bardzo słodkie i nie jest też pracochłonne. Możemy biszkopt i blat kokosowy upiec dzień wcześniej.

Składniki:
Biszkopt:
  • 4 jaja 
  • 100 g cukru 
  • 120 g mąki tortowej 
  • 2 łyżki oleju 
  • 1 łyżka mleka 
  • 2 łyżeczki soku z cytryny 
  • szczypta soli 
  • odrobina aromatu waniliowego 
Składniki ogrzewamy do temperatury pokojowej.
Jajka ubijamy z cukrem i solą na jasną, puszystą masę. Dodajemy sok z cytryny i jeszcze chwilę ubijamy. Następnie dodajemy olej i mleko. Mieszamy łyżką (lub krótko mikserem na najniższych obrotach), po czym stopniowo przesiewamy do ciasta mąkę, delikatnie mieszając. 
Ciasto wykładamy do blaszki o wymiarach 36 x 24 cm wyścielonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 st.C przez 20-25 minut. Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy w formie na około 10 minut, po czym wykładamy na kratkę odwracając do góry spodem. Zdejmujemy papier i tak zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Beza kokosowa: 
  • 4 białka 
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 200 g wiórków kokosowych 
Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo dosypujemy cukier i ubijamy, aż się rozpuści. Dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz wiórki kokosowe, mieszamy. Wykładamy do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia (można użyć tego od biszkoptu), równo rozsmarowujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i pieczemy przez około 25 minut. Studzimy.

Krem: 
  • 1 puszka ananasa (syrop też będzie potrzebny 1 szklanka 
  • 1/2 szklanki mleka 
  • 4 płaskie łyżki cukru 
  • 4 żółtka 
  • 1 torebka budyniu śmietankowego bez cukru 
  • 200 g masła o temperaturze pokojowej 
Ananasa dobrze odcedzamy z syropu (można nawet trochę odcisnąć) i kroimy w dość drobną kostkę. 
Syrop wlewamy do szklanki i jeżeli nie wyjdzie pełna, to dolewamy wody, a następnie przelewamy do garnuszka i zagotowujemy z cukrem. 
Mleko miksujemy z proszkiem budyniowym i żółtkami, a następnie wlewamy na gotujący się syrop. Mieszając podgrzewamy do zgęstnienia. Zdejmujemy z ognia i studzimy od czasu do czasu mieszając.
Miękkie masło ubijamy mikserem, stopniowo dodajemy ostudzony do temperatury pokojowej budyń. Na koniec dodajemy pokrojonego ananasa i mieszamy łyżką.
Gotowy krem wykładamy na biszkopt (z powrotem odwrócony wierzchem do góry), wyrównujemy i przykrywamy kokosową bezą. Lekko dociskamy i chłodzimy w lodówce przez co najmniej kilka godzin.

Biała polewa:
  • 3 łyżki wody 
  • 2 łyżki cukru 
  • 100 g margaryny lub masła 
  • 4 kopiate łyżki mleka w proszku 
Wodę zagotowujemy z cukrem, dodajemy margarynę i rozpuszczamy. Rondelek zdejmujemy z ognia i dodajemy mleko w proszku. Mieszamy bardzo dokładnie tworząc gładką lśniącą masę. Lekko studzimy i polewamy ciasto.



Smacznego.


Komentarze

Prześlij komentarz