środa, 21 stycznia 2015

Rurki francuskie z kemem mascarpone

Przed świętami zakupiłam gotowe ciasto francuskie, myśląc, że przygotuję  z niego paszteciki z kapustą i pieczarkami. Jednak ich nie przygotowałam, ani na święta, ani po świętach, a termin ważności zbliżał się ku końcowi. Zarówno dla ciasta francuskiego, śmietanki kremówki i mascarpone :)
A, że nie lubię, jak coś się u mnie marnuje (staram się nie dopuszczać do takiej sytuacji) to po długim namyśle postanowiłam zrobić rurki. Są one bardzo łatwe i szybkie do przygotowania. Bardzo dobre w smaku, na pewno lepiej smakują niż te nadziewane śmietanką kremówką wymieszane ze śmietan-fixem. A jeśli już zdecydujecie się na ich zrobienie to proszę rureczki nadziewać hojnie, bo trochę masy później jeszcze zostaje :)
P.S. Wszystkiego dobrego dla wszystkich Babć i Dziadków z okazji ich święta :)


Składniki: ( na około 25 sztuk rurek)
  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (375 g)
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
Ciasto francuskie, wcześniej dobrze schłodzone w lodówce wyciągamy, lekko podsypujemy mąką i wałkujemy cienko, jak na pierogi. Następnie wycinamy paski o szerokości około 1,5 cm. Foremki do rurek lekko smarujemy masłem i nawijamy pasek ciasta francuskiego tak, aby brzegi nachodziły na siebie. Postępujemy dokładnie tak samo z pozostałymi paseczkami, aż do ostatniego. Foremki z nawiniętym ciastem przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C  na około 15 minut, aż wierzch się zarumieni. Po upieczeniu zostawiamy na chwileczkę do wystudzenia, następnie delikatnie zsuwamy rurkę z foremki.



Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i cukier wanilinowy, mieszamy. Następnie dodajemy serek i mieszamy mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. 
Gotowy krem przekładamy do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki i nadziewamy rurki. Podajemy tego samego dnia lub następnego, gdyż po upływie kilku godzin ciasto zaczyna mięknąć. 




Smacznego.



9 komentarzy :

  1. Mniam jakie pyszne rureczki :-) świetnie wyglądają :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ to jest pyszne, uwielbiam połaczenie ubitej smietany i kremówki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie smakołyki, wygląda pysznie! Pozdrawiam ciepło:))

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak ja kocham takie rurki! Wyszły Ci pięknie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. też mam resztę ciasta francuskiego i tak się zastanawiam co z niego zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  6. pyszności:) świetnie Ci wyszły:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają kusząco i pewnie smakują tak samo.Rurki z kremem są super;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Idealne! Zrobię koniecznie :)

    OdpowiedzUsuń