czwartek, 1 stycznia 2015

Ciasto Kubanka

To już ostatni przepis na świąteczne ciasto, które pojawiło się na moim stole. Wybór na te ciasto padł można powiedzieć w ostatnim momencie, ale wiedziałam, że się nie zawiodę :) Ciasto patrząc po składnikach zawiera wiele słodkich elementów, ale tak na prawdę nie jest bardzo słodkie, nie jest też ciężkie. Jest bardzo wilgotne, wszystkie składniki pasują do siebie idealnie. Najbardziej podobają mi się w tym cieście powidła śliwkowe, które doskonale łączą dwa smaki herbatników: maślanych i kakaowych. Ciasto wydaje się być bardzo pracochłonne, ale takie nie jest, wystarczy dzień wcześniej upiec biszkopt i ugotować masę, a na drugi dzień to jest tylko składanie ciasta, które nie zajmie nam dłużej niż pół godziny :)
P.S. Wszystkiego dobrego w Nowym Roku 2015, dużo optymizmu i wiary w pogodne jutro życzy Angelika! :)

Składniki:
Biszkopt:
  • 5 średnich jaj
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1 szklanka mąki
  • 3 łyżki kakao
  • szczypta soli
Całe jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukier i szczyptę soli. Ubijamy przez około 2 minuty, tak, żeby masa trochę się spieniła i zostawiamy na kilkanaście minut. Cukier w tym czasie będzie się rozpuszczał.

Po tym czasie znowu włączamy mikser i ubijamy na wysokich obrotach do momentu, aż masa będzie puszysta i kremowa.

Następnie dodajemy przesianą mąkę tortową. W tym momencie mieszamy już łyżką. Ciasto biszkoptowe przelewamy do formy o wymiarach 36 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 160 st.C. przez około 25 minut. 
Masa:
  • 200 g masła (w temperaturze pokojowej)
  • 3 łyżki nutelli (lub innego kremu czekoladowo-orzechowego)
  • 2 żółtka
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 czubate łyżki cukru
Żółtka, cukier i obie mąki miksujemy ze szklanką mleka. Pozostałą szklankę mleka zagotowujemy. Na gotujące wlewamy przygotowaną mieszankę, mieszamy do zgęstnienia. 
Masło ucieramy na puch. Cały czas miksując, stopniowo dodajemy budyń. Do masy budyniowej dodajemy nutellę i dobrze mieszamy.
Dodatkowo:
  • 500 ml śmietanki 30% (dobrze schłodzonej)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 śmietan-fixy
  • 1/2 słoiczka powideł śliwkowych
  • około 16 sztuk herbatników maślanych
  • około 16 sztuk herbatników kakaowych
Nasączenie:
  • 1/2 szklanki naparu z kawy
  • 1 łyżka spirytusu
Gorący napar z kawy studzimy i dodajemy spirytus, mieszamy.
Składanie ciasta:
Biszkopt nasączamy. Wykładamy masę budyniową, wyrównujemy. Układamy warstwę jasnych herbatników. Smarujemy je cienko powidłami śliwkowymi i przykrywamy warstwą kakaowych herbatników. 
Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno wraz z cukrem i śmietan-fixami. Wykładamy na wierzch ciasta. Wstawiamy do lodówki, najlepiej na noc.
Przed podaniem ciasto posypujemy kakao.



Smacznego.

9 komentarzy :

  1. Przymierzałam się do tego ciasta kilka razy, ale jakoś tak nie zrobiłam. Wygląda pysznie, muszę się w końcu skusić :-) pozdrawiam noworocznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Slodziutkie ciasto ktoremu kwasnosci dodja powidla. Bardzo lubie takie polaczenia ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda przepysznie :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Apetyczna ta Kubanka :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne ciacho, potwierdzam, bardzo u Nas lubiane, pozdrawiam i zapraszam do mnie
    http://zmajeczkawkuchni.blogspot.com/
    Blog twoj zaobserwowałam

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda przepysznie, trochę jak 3 bit :) Dodałabym tylko mniej masła do masy maślano - budyniowej, bo nie przepadam za mocno maślanymi kremami :P

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto wygląda świetnie! Chyba się skuszę i zrobię :)

    OdpowiedzUsuń