Placek z truskawkami



To ciasto piekę każdego roku w sezonie truskawkowym od ładnych paru lat. Składa się ono z ciasta biało - czarnego, które nie jest ani suche, ani też wilgotne. Masa budyniowa jest bez cukru, ale proszę się nie obawiać, że ciasto wyjdzie mało słodkie, gdyż w cieście jest ponad 2 szklanki cukru. Pomimo, że użyłam kwaśnych truskawek, ciasto wyszło na prawdę słodkie. Jeśli ktoś chce może zmniejszyć ilość cukru do 2 szklanek.

Składniki:
Ciasto: 
  • 5 jajek 
  • 2 i 1/2 szklanki mąki 
  • 2 i 1/ 4 szklanki cukru 
  • kostka margaryny 
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 2 łyżeczki kakao 
Cukier ubijamy z żółtkami, dodajemy margarynę i mąkę. Na końcu dodajmy ubite białka. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej z nich dodajemy kakao. Ciasto układamy na blasze o wymiarach 36 x 24 cm: na spodzie - białe, na górze ciemne. Pieczmy około 30 minut.

Krem:
  • budyń waniliowy 
  • 1 i 3/4 szklanki mleka 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 1/2 kostki masła 
  • 2 żółtka (wcześniej jajka sparzyć we wrzątku) 
  • 500 g truskawek 
Budyń waniliowy rozpuszczamy w 1/4 szklanki zimnego mleka. Pozostał mleko zagotowujemy, do gotującego się wlewamy mieszankę budyniową. Aby budyń był gęsty, podczas gotowania wsypujemy łyżkę mąki ziemniaczanej. Pół kostki masła ucieramy z dwoma żółtkami, dodajemy ochłodzony budyń i ubijamy tak długo, aż powstanie jednolita, puszysta masa. Truskawki myjmy, zdejmujemy szypułki, suszymy. Na ostudzonym placku układamy przekrojone na ćwiartki truskawki, a później krem. Wierzch można posypać startą na tarce gorzką czekoladą i udekorować truskawkami.


Smacznego.

Komentarze

Prześlij komentarz