Biszkopt z masą karpatkową, truskawkami i galaretką




Pierwsze ciasto z truskawkami. Składa się z biszkopta, bardzo zwartego, który idealnie nadaje się do tego ciasta, masy karpatkowej, sezonowych truskawek, które są przykryte galaretką truskawkową. Ciasto jest warte wypróbowania. Koleżanki poczęstowane tym ciastem, stwierdziły, że smakuje, jak sernik;-)

Składniki:
Biszkopt: 
  • 6 jajek 
  • 120 g mąki pszennej 
  • 120 g mąki ziemniaczanej 
  • 200 g cukru 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 2 łyżki wody 
Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. W międzyczasie dodać wodę. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników. Formę prostokątną o wymiarach około 36 x 24 cm wysmarować margaryną i posypać mąką lub bułką tartą. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku około 20 minut w temperaturze 180 st. C. Pozostawić do ostygnięcia.

Masa karpatkowa:
  • 3 szklanki mleka 
  • 250 g masła 
  • ¾ szklanki cukru 
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego 
  • 4 kopiate łyżki mąki pszennej 
  • 4 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 2 żółtka 
Przygotować masę budyniową. 2 szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń.

Dodatkowo:
  • 2 galaretki truskawkowe 
  • 1/2 l wrzącej wody 
  • ok. 1 kg truskawek 
Galaretki rozpuszczamy we wrzątku. Czekamy do zgęstnięcia. 

Przełożenie ciasta:

Biszkopt - masa karpatkowa - truskawki - galaretka.


Smacznego.

Komentarze

Prześlij komentarz