niedziela, 29 czerwca 2014

Letni torcik z budyniem i czereśniami


Bardzo lekki, orzeźwiający z dużą ilością owoców torcik. Można do niego użyć każdego rodzaju owoców. Jednak do takich owoców, jak brzoskwinie należy użyć jasnej galaretki. Do całego ciasta wykorzystujemy tylko 100 g cukru, ale mimo to ciasto jest słodkie. Myślę, że taki torcik przypadnie do gustu osobom, które lubią owoce z bardzo dużą ilością galaretki ;-)


Składniki:
Biszkopt:
  • 2 jajka 
  • 5 łyżek cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka soku z cytryny
Białka ubijamy z 1 łyżką soku z cytryny. Wsypujemy cukier i cukier wanilinowy. Mieszamy mikserem, aż masa zgęstnieje.
Dodajemy żółtka i mieszamy mikserem ustawionym na najniższe obroty.
Obie mąki i proszek do pieczenia mieszamy. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką.
Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 st.C. na funkcji termoobieg. Pieczemy przez 25-30 minut. 

Budyń:
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
  • 600 ml mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 50 g miękkiego masła
Proszek budyniowy mieszamy z 100 ml mleka i cukrem. 500 ml zagotowujemy, dodajemy rozmieszany proszek budyniowy i mieszamy, zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i dodajemy 50 g pokrojonego na kawałeczki  masła, mieszamy łyżką, aż masło się roztopi i połączy z budyniem na jednolitą masę. Budyń odstawiamy do ostygnięcia na 15 minut. Ciepły budyń rozprowadzamy równomiernie na biszkopcie. 
Dodatkowo:
  • 800 g czereśni
  • 2 opakowania  galaretki wiśniowej (lub innej w kolorze czerwonym) 
  • 3 łyżki cukru
Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody z 3 łyżkami cukru. Odstawiamy do stężenia. Gdy galaretka zgęstnieje, na budyń dajemy połowę owoców i wylewamy połowę galaretki kolejno dalej układamy pozostałą część owoców i wylewamy resztę galaretki. Ciasto wstawiamy do lodówki, aby całkiem stężało. Przed podaniem możemy dodatkowo brzegi torcika ozdobić kleksami bitej śmietany.

Smacznego.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz