piątek, 6 czerwca 2014

Ciasto z Puchatkiem i rabarbarem



Ciasto robi się błyskawicznie. Jest bardzo dobre w smaku, wilgotne, czuć w nim użyte kakao ,, Puchatek''. Myślę, że wielbicielom rabarbaru przypadnie do gustu. Do tego ciasta można używać innych owoców, zarówno tych świeżych, sezonowych jak i z puszki.


Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 6 jajek
  • 250 g margaryny
  • 0,5 szklanki ,,Puchatka'' w proszku
  • 1 łyżka kakao
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 500 g rabarbaru
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Oba rodzaje mąki łączymy z kakao, Puchatkiem, i proszkiem do pieczenia. Dodajemy po trochę mieszanki mącznej do masy jajecznej na zmianę ze stopioną i przestudzoną margaryną. 
Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, tylko spód i posypujemy pokrojonym rabarbarem. 
Pieczemy w 180 st. C. około 70 minut ( do suchego patyczka).

Smacznego.

Źródło przepisu

1 komentarz :

  1. Wygląda smacznie i na dodatek z rabarbarem który uwielbiam w wypiekach.

    OdpowiedzUsuń