Ciasto z Puchatkiem i rabarbarem



Ciasto robi się błyskawicznie. Jest bardzo dobre w smaku, wilgotne, czuć w nim użyte kakao ,, Puchatek''. Myślę, że wielbicielom rabarbaru przypadnie do gustu. Do tego ciasta można używać innych owoców, zarówno tych świeżych, sezonowych jak i z puszki.

Składniki: 
  • 1,5 szklanki mąki pszennej 
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 
  • 6 jajek 
  • 250 g margaryny 
  • 0,5 szklanki ,,Puchatka'' w proszku 
  • 1 łyżka kakao 
  • 1 szklanka cukru 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 500 g rabarbaru 
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Oba rodzaje mąki łączymy z kakao, Puchatkiem, i proszkiem do pieczenia. Dodajemy po trochę mieszanki mącznej do masy jajecznej na zmianę ze stopioną i przestudzoną margaryną. 
Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, tylko spód i posypujemy pokrojonym rabarbarem. 
Pieczemy w 180 st. C. około 70 minut (do suchego patyczka).


Smacznego.

Komentarze

  1. Wygląda smacznie i na dodatek z rabarbarem który uwielbiam w wypiekach.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz