Ciasto z Puchatkiem i rabarbarem
Ciasto robi się błyskawicznie. Jest bardzo dobre w smaku, wilgotne, czuć w nim użyte kakao ,, Puchatek''. Myślę, że wielbicielom rabarbaru przypadnie do gustu. Do tego ciasta można używać innych owoców, zarówno tych świeżych, sezonowych jak i z puszki.
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 6 jajek
- 250 g margaryny
- 0,5 szklanki ,,Puchatka'' w proszku
- 1 łyżka kakao
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 500 g rabarbaru
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Oba rodzaje mąki łączymy z kakao, Puchatkiem, i proszkiem do pieczenia. Dodajemy po trochę mieszanki mącznej do masy jajecznej na zmianę ze stopioną i przestudzoną margaryną.
Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, tylko spód i posypujemy pokrojonym rabarbarem.
Pieczemy w 180 st. C. około 70 minut (do suchego patyczka).
Smacznego.
Wygląda smacznie i na dodatek z rabarbarem który uwielbiam w wypiekach.
OdpowiedzUsuń