Plasterki cytryny w zalewie korzennej
Plasterki cytryny w zalewie korzennej z pewnością urozmaicą niejedną herbatę, swoim aromatem i smakiem, zaś ładnie zapakowane będą miłym, świątecznym prezentem. Do słoiczka możecie dodać również kardamon, bądź laskę wanilii - ja tak planuję kolejnym razem. A tymczasem zastanawiam się nad czymś podobnym, ale na bazie pomarańczy :).
Składniki:
- 1 cytryna
- 2 cm imbiru
- 1 gwiazdka anyżu
- kilka goździków
- 2 szczypty cynamonu
- 150 ml zimnej wody
- 4 łyżki cukru trzcinowego
Cytrynę sparzamy wrzątkiem i dokładnie ją myjemy. Kroimy w półplasterki, imbir zaś w plastry. W czystym, wyparzonym słoiczku układamy warstwami cytrynę, imbir, jeden goździk, szczypta cynamonu, aż do wyczerpania składników. Na końcu w słoiczku umieszczamy anyż. Wodę zagotowujemy z cukrem i gorącą zalewamy cytrynę w słoiczku. Słoiczek obracamy do góry dnem, do momentu, aż wystygnie. Przechowujemy w lodówce.
Smacznego.
Bardzo fajny pomysł :) Chętnie zrobię :)
OdpowiedzUsuńZachęcam, w prosty sposób można ubogacić smak herbaty :)
UsuńMy najchętniej to byśmy się skusiły na te ciasteczka :D
OdpowiedzUsuńAhh o tak oryginalnej przekąsce jeszcze nie słyszałam, ale już wyobrażam sobie ten cudowny aromat!
OdpowiedzUsuńZachęcam do spróbowania! Warto :)
Usuń