Kotlety mielone


Tym przepisem trochę Was zaskoczę, bo na pewno każdy ma swój ulubiony przepis na kotlety mielone, którego się trzyma i z którego jest zadowolony. Dziś podzielę się z Wami moim ulubionym przepisem, z którego kotlety wychodzą miękkie i soczyste. Sekretem jest długie wyrabianie masy mielonej, u mnie trwa to około 10 minut. Kiedyś krótko wyrabiałam masę, aby tylko do połączenia składników, co przekładało się potem na jakość kotletów mielonych, ponieważ wychodziły suche, twarde, a przecież nie o to nam chodzi. Do mielonych używam podstawowe przyprawy, czyli sól i pieprz, oraz po szczypcie czosnku granulowanego, papryki słodkiej, ostrej i majeranku. Smażymy na małym ogniu, żeby mięso w środku zdążyło się usmażyć. Jeśli macie jeszcze jakieś swoje, sprawdzone patenty, to proszę podzielcie się z nimi w komentarzach. 

Składniki: 
  • 500 g mięsa mielonego 
  • 1 cebula 
  • 1 jajko 
  • 1 łyżeczka soli 
  • ¾ łyżeczki pieprzu 
  • szczypta czosnku granulowanego, papryki słodkiej, ostrej i majeranku 
  • 4 łyżki bułki tartej 
  • olej 
  • do obtoczenia: bułka tarta 
Cebulę kroimy kostkę, smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano. Mięso przekładamy do miseczki, wyrabiamy ręką przez około 5 minut, dodajemy przestudzoną, zrumienioną cebulę i wszystkie pozostałe składniki, łącznie z przyprawami. Wyrabiamy kolejne 10 minut. Następnie bierzemy 1,5 łyżki masy mielonej i formujemy kotleciki. Obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju około 15 minut.

Smacznego.

Komentarze

  1. Bardzo ładnie wyglądają, w następną sobotę wybrubuję ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. czy dawać dużo bułki? Nie wiem czy dać jej więcej, tylko czy to mi się nie przypali? :(

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz