Kotlety mielone
Tym przepisem trochę Was zaskoczę, bo na pewno każdy ma swój ulubiony przepis na kotlety mielone, którego się trzyma i z którego jest zadowolony. Dziś podzielę się z Wami moim ulubionym przepisem, z którego kotlety wychodzą miękkie i soczyste. Sekretem jest długie wyrabianie masy mielonej, u mnie trwa to około 10 minut. Kiedyś krótko wyrabiałam masę, aby tylko do połączenia składników, co przekładało się potem na jakość kotletów mielonych, ponieważ wychodziły suche, twarde, a przecież nie o to nam chodzi. Do mielonych używam podstawowe przyprawy, czyli sól i pieprz, oraz po szczypcie czosnku granulowanego, papryki słodkiej, ostrej i majeranku. Smażymy na małym ogniu, żeby mięso w środku zdążyło się usmażyć. Jeśli macie jeszcze jakieś swoje, sprawdzone patenty, to proszę podzielcie się z nimi w komentarzach.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- ¾ łyżeczki pieprzu
- szczypta czosnku granulowanego, papryki słodkiej, ostrej i majeranku
- 4 łyżki bułki tartej
- olej
- do obtoczenia: bułka tarta
Cebulę kroimy kostkę, smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano. Mięso przekładamy do miseczki, wyrabiamy ręką przez około 5 minut, dodajemy przestudzoną, zrumienioną cebulę i wszystkie pozostałe składniki, łącznie z przyprawami. Wyrabiamy kolejne 10 minut. Następnie bierzemy 1,5 łyżki masy mielonej i formujemy kotleciki. Obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju około 15 minut.
Smacznego.
Bardzo ładnie wyglądają, w następną sobotę wybrubuję ten przepis!
OdpowiedzUsuńczy dawać dużo bułki? Nie wiem czy dać jej więcej, tylko czy to mi się nie przypali? :(
OdpowiedzUsuńDać tyle, aby tylko obtoczyło kotleta :) Pozdrawiam.
Usuń