Frytki z batatów
Bataty, czyli słodkie ziemniaki, coraz częściej goszczą na polskich stołach, jednak nadal przoduje nasz polski ziemniak. Ale to bataty przewyższają je pod względem wartości odżywczych i zdrowotnych. Zawierają witaminę A, C, B6, PP, białka i błonnika. Mają też żelazo, potas, miedź i mangan. Są zdrowe i niskokaloryczne - 100 g batatów to tylko 85 kcal.
Kilka lat temu miałam pierwszą przygodę z frytkami z batatów, jednak coś mi w nich wtedy nie pasowało, były zbyt miękkie, jak i wyczuwało się w nich słodycz. Potem przyszedł czas na udoskonalenie przepisu, kilka blogów mi w tym pomogło i teraz bataty są chrupiące, nie wychodzą słodkie, a o to nam przecież chodzi we frytkach :). Chrupkość zapewnia nam moczenie frytek w zimnej wodzie, jak i obtoczenie ich w mące ziemniaczanej. Szczerze zachęcam Was do ich upieczenia.
Składniki:
- 8 sztuk batatów
- 8 łyżek mąki ziemniaczanej
- Papryka ostra
- Przyprawa do ziemniaków i frytek
- Sól
- Oliwa z oliwek
Bataty obieramy i kroimy w słupki. Następnie 2-3 razy przepłukujemy je w zimnej wodzie. Do miski nalewamy zimnej wody i umieszczamy w niej pokrojone bataty. Wkładamy do lodówki na 1-2 godziny. Po tym czasie wodę wylewamy, a bataty osuszamy na papieru ręcznikowym. Do kolejnej miski, najlepiej z zamykaną pokrywą przesypujemy osuszone bataty, dodajemy mąkę ziemniaczaną, przyprawy oraz oliwę z oliwek. Mieszamy do momentu, aż bataty zostaną przykryte mąką i przyprawami.
Uwielbiam frytki z batatów :) Lepsze niz ze zwykłych!
OdpowiedzUsuńZjadłybyśmy je z hummusem!! <3 :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam frytki z dyni :)
OdpowiedzUsuńSzkoda że bataty są takie drogie :(
OdpowiedzUsuń