poniedziałek, 15 maja 2017

Biszkopt czekoladowy z kremem czekoladowo - budyniowym i brzoskwiniową pianką


Dziś proponuję Wam bardzo smacznego i ciekawego w smaku przekładańca, który składa się z czekoladowego biszkoptu, kremu czekoladowo - budyniowego, pianki z dodatkiem brzoskwiń, herbatników oraz polewy czekoladowej. Ciasto wygląda efektownie, bardzo smacznie i lekko, a całość nie jest przesłodzona ;). 
Udanego tygodnia Kochani :). 

Składniki:
Biszkopt:
  • 6 jajek 
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 kopiaste łyżki kakao 
Białka ubijamy na sztywną pianę. Ciągle ucierając, dodajemy stopniowo cukier i mieszamy, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodajemy po jednym żółtku i dalej mieszamy mikserem do uzyskania jasnej, kremowej masy.
Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia, mieszamy mikserem na wolnych obrotach, tylko do połączenia składników.
Ciasto przekładamy do formy o wymiarach 36 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st.C. przez 30 minut. Studzimy, a następnie kroimy w poziomie na dwie części.
Do nasączenia: 
  • 1/3 szklanki wody
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki cukru pudru
Składniki do nasączenia mieszamy i połową ponczu skrapiamy biszkopt w blaszce.

Krem czekoladowy:
  • 2 budynie czekoladowe
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 700 ml mleka
  • 250 g masła 
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 cukier wanilinowy (16 g)
W 300 ml mleka rozpuszczamy oba budynie mąkę pszenną i ziemniaczaną. Do rondelka wlewamy pozostałe mleko (400 ml), dodajemy cukier wanilinowy, połamaną gorzką i mleczną czekoladę, mieszając zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy rozmieszane budynie i gotujemy gęsty budyń.Studzimy. 
Masło ucieramy z cukrem pudrem, do uzyskania puszystej masy. Następnie dodajemy wystudzony budyń czekoladowy. Ucieramy do połączenia składników.
Masę czekoladową wykładamy na biszkopt w blaszce, wyrównujemy i nakrywamy drugim biszkoptem.Biszkopt nasączamy pozostałym ponczem.

Pianka brzoskwiniowa:
  • 500 ml śmietanki kremówki 36%
  • 1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej
  • 1 puszka brzoskwiń 
  • 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
  • około 200 g herbatników
Galaretkę zalewamy 200 ml gorącej wody i mieszamy, aż się rozpuści. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Brzoskwinie osączamy z soku i kroimy na większe kawałeczki.
Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Ciągle mieszając mikserem, wlewamy powoli delikatnie tężejącą galaretkę. Dodajemy pokrojone brzoskwinie, mieszamy i piankę wykładamy na ciasto w blaszce, wyrównujemy. Na wierzchu układamy herbatniki.

Polewa:
  • 150 g masła
  • 3 kopiaste łyki kakao
  • 3 kopiaste łyżki cukru
  • 8-9 łyżek wody
Wszystkie składniki na polewę przekładamy do rondelka i mieszając, zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia, odstawiamy do przestygnięcia na około 5 - 10 minut. Jeśli polewa się rozwarstwi, dodajemy jeszcze 3 łyżki gorącej wody i dokładnie mieszamy.
Gotową polewą polewamy wierzch ciasta.


Smacznego.

13 komentarzy :

  1. Na takie ciasto bardzo chętnie wpadłabym do Ciebie :) Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno skusiłabym się na takie ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale ładne, a ta ciemna polewa kusi mnie najbardziej 😊

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysze ciasto, idealne dla łasucha :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow ile cudownych warstw :D Jeden kawałek a jaki wysoki :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow ile w nim warstw! Cudowne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniale wygląda! kiedy skosztuję? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję ;) Mam nadzieję, że już niebawem, specjalnie dla Ciebie je powtórzę :).

      Usuń
  8. ciasto wyszło ci naprawdę cudowne http://moje-wyroby.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń
  9. Wpadnę do Ciebie na takie cudo <3 Akurat mam olbrzymią chęć!;P https://tesko.biz/

    OdpowiedzUsuń