Ciasto wiewiórka
Jest to ciasto, które kojarzy mi się z jesienią, a to za sprawą orzechów włoskich oraz jabłek. Wykonanie jest bardzo proste, więc nawet osoba, która nie czuje się zbyt dobra w pieczeniu, myślę, że dobrze sobie poradzi z tym wypiekiem. Dodatki, t.j. rodzynki czy żurawinę możecie dowolnie zastępować innymi suszonymi owocami. Nie zapomnijcie o cynamonie, dzięki któremu ciasto nabiera wyjątkowego zapachu i smaku ;).
Składniki:
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 50 g rodzynek
- 50 g żurawiny
- 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich albo laskowych
- 100 g posiekanej gorzkiej czekolady
- 4 jabłka
- 2 łyżeczki cynamonu
- 3/4 szklanki cukru
- 6 łyżek stopionego i ostudzonego masła
Jabłka ścieramy na dużych oczkach tarki i mieszamy z cynamonem.
Rodzynki i żurawinę wsypujemy do garnuszka, zalewamy wrzątkiem i odcedzamy po 10 minutach.
Mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną mieszamy razem w jednej miseczce.
W drugiej miseczce ubijamy jajka z cukrem na bardzo puszystą i jasną masę, wlewamy rozpuszczone masło.
Do mokrych składników, wsypujemy suche, t.j. mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, mieszamy tylko do połączenia składników.
Dodajemy starte jabłka, posiekaną gorzką czekoladą, rodzynki oraz żurawinę.
Ciasto wykładamy na formę o wymiarach 30 x 25 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st.C. przez około 40 minut.
Smacznego.
Ależ bogato nadziane - idealne:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie ciacho :-)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam tego ciasta, ale ciągle mam je w planach!
OdpowiedzUsuńBardzo fajne ciacho ☺
OdpowiedzUsuńJadłybyśmy wraz z masłem orzechowym <3 O cynamonie oczywiście byśmy nie zapomniały :D Boskie ciasto :D
OdpowiedzUsuńPrzepyszne ciasto :) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPycha! uwielbiam !
OdpowiedzUsuńnasze ulubione, jesienne ciacho:)
OdpowiedzUsuńU mnie jesienią też zawsze obowiązkowo pieczone ;).
UsuńO matulu! Jak to apetycznie wygląda!
OdpowiedzUsuńOhhhhh chociaż kawałeczek daj daj daj ::-)
OdpowiedzUsuńBardzo chętnie następnym razem Cię poczęstuję ;)
Usuń