Ciasto wiewiórka



Jest to ciasto, które kojarzy mi się z jesienią, a to za sprawą orzechów włoskich oraz jabłek. Wykonanie jest bardzo proste, więc nawet osoba, która nie czuje się zbyt dobra w pieczeniu, myślę, że dobrze sobie poradzi z tym wypiekiem. Dodatki, t.j. rodzynki czy żurawinę możecie dowolnie zastępować innymi suszonymi owocami. Nie zapomnijcie o cynamonie, dzięki któremu ciasto nabiera wyjątkowego zapachu i smaku ;).

Składniki:
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 50 g rodzynek
  • 50 g żurawiny
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich albo laskowych
  • 100 g posiekanej gorzkiej czekolady
  • 4 jabłka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3/4 szklanki cukru
  • 6 łyżek stopionego i ostudzonego masła
Jabłka ścieramy na dużych oczkach tarki i mieszamy z cynamonem.
Rodzynki i żurawinę wsypujemy do garnuszka, zalewamy wrzątkiem i odcedzamy po 10 minutach.
Mąkę, proszek do pieczenia  i sodę oczyszczoną mieszamy razem w jednej miseczce.
W drugiej miseczce ubijamy jajka z cukrem na bardzo puszystą i jasną masę, wlewamy rozpuszczone masło. 
Do mokrych składników, wsypujemy suche, t.j. mąkę z proszkiem do pieczenia  i sodą oczyszczoną, mieszamy tylko do połączenia składników. 
Dodajemy starte jabłka, posiekaną gorzką czekoladą, rodzynki oraz żurawinę. 
Ciasto wykładamy na formę o wymiarach 30 x 25 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st.C. przez około 40 minut.


Smacznego.

Komentarze

Prześlij komentarz