piątek, 4 listopada 2016

Orzechowy przekładaniec

Orzechowy przekładaniec to pyszne ciasto, składające się z bakaliowych blatów. Do ich wykonania używamy znikomej ilości mąki, więc zastępując mąkę pszenna, ryżową możemy uzyskać wypiek bezglutenowy. Masa przygotowana jest na bazie syropu brzoskwiniowego, wymieszanego z wodą, dzięki czemu nie jest on słodki. Słodycz tą podkręcają ,,Delicje'' morelowe. Brzoskwinie dla ładnego efektu wizualnego zostały ułożone w dachówkę i zalane galaretką pomarańczową. 
Ciasto jest dosyć pracochłonne, idealne na specjalne okazje :).

Składniki:
Ciasto orzechowe:
  • 8 białek
  • 3 żółtka 
  • 200 g cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g orzechów włoskich mielonych
  • 100 g orzechów włoskich posiekanych w kostkę
  • 100 g rodzynek
  • 100 g wiórków kokosowych
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy partiami cukier, aż do rozpuszczenia i powstania gęstej, lśniącej masy. Następnie dodajemy żółtka, mieszamy. Na koniec wsypujemy orzechy wymieszane z mąką pszenną, proszkiem do pieczenia, orzechami, rodzynkami i wiórkami kokosowymi. Mieszamy szpatułką tylko do połączenia składników. Ciasto dzielimy na 2 części i każdą pieczemy w  formie o wymiarach 36 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 160 st.C. przez około 30 minut.

Krem:
  • 300 g masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 5 łyżek cukru
  • 300 ml wody
  • syrop z 1 puszki brzoskwiń
Syrop z brzoskwiń, 150 ml wody i cukier, zagotowujemy.
Budynie rozpuszczamy w 150 ml wody, następnie dodajemy mąkę pszenną oraz żółtka, mieszamy do rozpuszczenia. Na gotujący się sok wlewamy przygotowaną mieszankę i gotujemy gęsty budyń. 
Odstawiamy do ostygnięcia.
Miękkie masło ucieramy na puch, kolejno dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu.
Krem dzielimy na 2 części, dodatkowo odkładając z tego 3 łyżki na posmarowanie blatu ciasta pod brzoskwinie.

Dodatkowo:
  • 1/3 szklanki mocnej kawy (przygotowanej z 2 łyżeczek na 3/4 szklanki wrzącej wody)
  • 2 łyżki spirytusu
  • 2 paczki ciastek ,,Delicje'' o smaku morelowym
  • 2 galaretki o smaku brzoskwiniowym
  • brzoskwinie pozostałe po odlaniu soku
Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzącej wody. Odstawiamy do ostudzenia i lekkiego stężenia.
Poncz przygotowujemy z zimnego naparu kawy wymieszanego ze spirytusem.

Układamy partiami:
  • I blat ciasta orzechowego
  • I część kremu brzoskwiniowego
  • ,,Delicje maczane w ponczu i układane na kremie czekoladą do dołu
  • II część kremu
  • II blat ciasta orzechowego
  • 3 łyżki kremu brzoskwiniowego
  • pokrojone brzoskwinie 
  • galaretka brzoskwiniowa

Smacznego.






14 komentarzy :

  1. Te orzechowe blaty są już mega a całość z tymi warstwami robi niesamowite pyszne wrażenie <3

    OdpowiedzUsuń
  2. O mamo, jak patrzę na te orzechowe warstwy to mnie aż ściska - mniam!

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam ciacha orzechowe a to wygląda znakomicie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja teraz w okresie jesiennym bardzo namiętnie robię wypieki z orzechami :).

      Usuń
  4. Wygląda bardzo apetycznie, a z przepisu wynika, że takie jest :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest bardzo pyszne, piekłam je ostatni raz jakoś 7 lat temu i ostatnio sobie o nim przypomniałam i postanowiłam je zrobić ;).

      Usuń
  5. Wygląda bardzo pysznie, ale ja bym chciała zjeść takie ciacho w tej chwili :D
    Zapraszam-Mój blog
    Odwdzięczam się za każdą obserwacje :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda tak apetycznie,że...ahhh :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj z góry myślałam że to ciasteczka z pomarańczowa galaretką :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sumie, jakby zrobić takie ciasteczka, to na pewno też by były pyszne ;).

      Usuń