Orzechowy przekładaniec
Orzechowy przekładaniec to pyszne ciasto, składające się z bakaliowych blatów. Do ich wykonania używamy znikomej ilości mąki, więc zastępując mąkę pszenna, ryżową możemy uzyskać wypiek bezglutenowy. Masa przygotowana jest na bazie syropu brzoskwiniowego, wymieszanego z wodą, dzięki czemu nie jest on słodki. Słodycz tą podkręcają ,,Delicje'' morelowe. Brzoskwinie dla ładnego efektu wizualnego zostały ułożone w dachówkę i zalane galaretką pomarańczową.
Ciasto jest dosyć pracochłonne, idealne na specjalne okazje :).
Składniki:
Ciasto orzechowe:
- 8 białek
- 3 żółtka
- 200 g cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g orzechów włoskich mielonych
- 100 g orzechów włoskich posiekanych w kostkę
- 100 g rodzynek
- 100 g wiórków kokosowych
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy partiami cukier, aż do rozpuszczenia i powstania gęstej, lśniącej masy. Następnie dodajemy żółtka, mieszamy. Na koniec wsypujemy orzechy wymieszane z mąką pszenną, proszkiem do pieczenia, orzechami, rodzynkami i wiórkami kokosowymi. Mieszamy szpatułką tylko do połączenia składników. Ciasto dzielimy na 2 części i każdą pieczemy w formie o wymiarach 36 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 160 st.C. przez około 30 minut.
Krem:
- 300 g masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 5 żółtek
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- 5 łyżek cukru
- 300 ml wody
- syrop z 1 puszki brzoskwiń
Syrop z brzoskwiń, 150 ml wody i cukier, zagotowujemy.
Budynie rozpuszczamy w 150 ml wody, następnie dodajemy mąkę pszenną oraz żółtka, mieszamy do rozpuszczenia. Na gotujący się sok wlewamy przygotowaną mieszankę i gotujemy gęsty budyń.
Odstawiamy do ostygnięcia.
Miękkie masło ucieramy na puch, kolejno dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu.
Krem dzielimy na 2 części, dodatkowo odkładając z tego 3 łyżki na posmarowanie blatu ciasta pod brzoskwinie.
Dodatkowo:
- 1/3 szklanki mocnej kawy (przygotowanej z 2 łyżeczek na 3/4 szklanki wrzącej wody)
- 2 łyżki spirytusu
- 2 paczki ciastek ,,Delicje'' o smaku morelowym
- 2 galaretki o smaku brzoskwiniowym
- brzoskwinie pozostałe po odlaniu soku
Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzącej wody. Odstawiamy do ostudzenia i lekkiego stężenia.
Poncz przygotowujemy z zimnego naparu kawy wymieszanego ze spirytusem.
Układamy partiami:
- I blat ciasta orzechowego
- I część kremu brzoskwiniowego
- ,,Delicje maczane w ponczu i układane na kremie czekoladą do dołu
- II część kremu
- II blat ciasta orzechowego
- 3 łyżki kremu brzoskwiniowego
- pokrojone brzoskwinie
- galaretka brzoskwiniowa
Smacznego.
Te orzechowe blaty są już mega a całość z tymi warstwami robi niesamowite pyszne wrażenie <3
OdpowiedzUsuńO mamo, jak patrzę na te orzechowe warstwy to mnie aż ściska - mniam!
OdpowiedzUsuńale fajne ciasto:)
OdpowiedzUsuńTe bakaliowe blaty cudne :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam ciacha orzechowe a to wygląda znakomicie:)
OdpowiedzUsuńJa teraz w okresie jesiennym bardzo namiętnie robię wypieki z orzechami :).
UsuńWygląda bardzo apetycznie, a z przepisu wynika, że takie jest :)
OdpowiedzUsuńJest bardzo pyszne, piekłam je ostatni raz jakoś 7 lat temu i ostatnio sobie o nim przypomniałam i postanowiłam je zrobić ;).
UsuńWygląda bardzo pysznie, ale ja bym chciała zjeść takie ciacho w tej chwili :D
OdpowiedzUsuńZapraszam-Mój blog
Odwdzięczam się za każdą obserwacje :)
Wyglada przepysznie, super
OdpowiedzUsuńmm jaki smakowity kąsek ;D
OdpowiedzUsuńwygląda tak apetycznie,że...ahhh :D
OdpowiedzUsuńOj z góry myślałam że to ciasteczka z pomarańczowa galaretką :D
OdpowiedzUsuńW sumie, jakby zrobić takie ciasteczka, to na pewno też by były pyszne ;).
Usuń