Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
Drożdżowe jest jednym z moich ulubionych ciast, które zawsze chętnie piekę, jak i jem ;). Jego wypiek jest już u mnie tradycją, gdyż każdego roku zawsze je piekę, tylko zmieniam składniki, jak i również ich ilość.
Dzisiejsze drożdżowe, które Wam proponuję jest mięciutkie i na wierzchu niezwykle chrupiące za sprawą kruszonki. Do wypieku ciasta użyłam dużych, dojrzałych i soczystych śliwek. Ciasto smakuje równie dobrze na drugi dzień :).
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
- 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 50 g drożdży
- 120 g cukru
- 160 g masła
- 5 żółtek
- 250 ml ciepłego mleka
- 500 g śliwek
- skórka otarta z jednej cytryny
Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru. Dodajemy 1/4 szklanki mleka i 2 łyżki mąki. Dokładnie mieszamy. Rozczyn przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 30 minut.
Do miski przesiewamy resztę mąki. Żółtka ucieramy z cukrem, cukrem wanilinowym, skórką otartą z cytryny i szczypta soli na puszystą, jasną masę. Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, resztę ciepłego mleka, a następnie masę żółtkową. Wyrabiamy ciasto, aż składniki dobrze się połączą, tworząc jednolitą masę (ciasto będzie klejące) - około 5-7 minut.
Masło rozpuszczamy w rondelku, lekko studzimy. Dodajemy do ciasta i wyrabiamy dalej, aż ciasto będzie odstawać od ręki (około 7-10 minut). Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Formę o wymiarach 36 x 24 cm natłuszczamy i wysypujemy mąką. Śliwki myjemy, wyciągamy pestki i układamy na cieście rozcięciem do góry. Ciasto ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około 20-30 minut).
Kruszonka:
- 1 szklanka mąki
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 16 g cukru wanilinowego
- 90 g masła
Masło topimy. Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, zalewamy ciepłym masłem i rozcieramy palcami na grudki. Posypujemy nimi wierzch ciasta
Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Ciasto pieczemy około 40-45 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
Smacznego.
Dzisiaj kupiłyśmy 3 kg śliwek także mama na pewno zrobi drożdżowy <3 Na ciepło to byśmy mogły wcinać blachami :D
OdpowiedzUsuńPyszne...zjadła bym ze dwa kawałeczki ;)
OdpowiedzUsuńKocham! Nie ma to jak drożdżowiec z masą kruszonki :)
OdpowiedzUsuńPycha! uwielbiam z śliwkami drożdzówki
OdpowiedzUsuńklasyka nad klasyką, nie ma lepszych drożdżówek niż swoje domowe z owocami;)
OdpowiedzUsuń