niedziela, 18 września 2016

Ciasto bananowo-jogurtowe


Rzadko robię wypieki z dodatkiem bananów, choć bardzo lubię je jeść solo, czy dodawać do owsianki.
Dlatego też ostatnio zrobiłam proste i smaczne ciasto z ich wykorzystaniem. Biszkopt czekoladowy delikatnie naponczowany słodką wodą cytrynową, banany w dwóch odsłonach, jedne w całości na biszkopcie, drugie pokrojone w kremie jogurtowym. Na całość wylana gorzka polewa czekoladowa. Jak dla mnie połączenie czekolady i bananów jest najlepsze ;). Masa jest przygotowana na bazie jogurtów greckich, dzięki czemu jest lekka i mało kaloryczna.

Składniki:
Biszkopt:

  • 6 srednich jaj
  • szczypta soli do białek
  • 3/4 szklanki mąki pszennej 
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 płaskie łyżki ciemnego kakao
  • 1 budyń czekoladowy bez cukru (40 g)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Białka  ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Następnie partiami dodajemy cukier i miksujemy do uzyskania sztywnej i lśniącej piany,
Kolejno dodajemy po jednym żółtku i krótko miksujemy na średnich obrotach. Następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, z proszkiem budyniowym oraz kakao, miksujemy  na średnich obrotach tylko do połączenia składników.
Formę o wymiarach 36 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię.
Pieczemy w  180 st.C przez 30 minut.
Biszkopt studzimy, a potem przecinamy na dwa blaty.


Poncz:

  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 8 łyżek zimnej przegotowanej wody
  • 3 łyżeczki cukru pudru

Krem jogurtowy:
  • 800 g jogurtu greckiego
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
  • 6 łyżeczek żelatyny (20 g)
  • 1 śnieżka + 200 ml schłodzonego mleka 
  • 6 bananów
  • sok z cytryny

Żelatynę zalewamy 1/2 szklanki gorącej wody i mieszamy, aż się rozpuści.
Do mleka dodajemy śnieżkę i ubijamy na gęstą masę.
Trzy banany obieramy ze skórki i przekrajamy wzdłuż na połówki, skrapiamy sokiem z cytryny. Pozostałe banany kroimy w kostkę i również skrapiamy sokiem z cytryny.
Do jogurtu dodajemy cukier, cukier wanilinowy i mieszamy. Do żelatyny dodajemy 2 łyżki jogurtu i mieszamy. Tak przygotowaną żelatynę wlewamy do pozostałego jogurtu i mieszamy mikserem. Następnie dodajemy ubitą śmietankę, dokładnie mieszamy.
Tak przygotowaną masę wstawiamy na około 10-15 minut do lodówki w celu zgęstnienia.
Biszkopt w blaszce ponczujemy i wylewamy 1/3 kremu jogurtowego i na wierzchu równomiernie układamy połówki bananów. Polewamy je połową pozostałego kremu i przykrywamy drugim kawałkiem biszkoptu, który również ponczujemy.
Do pozostałego kremu dodajemy pokrojonego w kostkę banany, mieszamy i wykładamy na wierzch ciasta. Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin.

Polewa:
  • 100g masła
  • 3 łyżki gorącej wody
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
Do rondelka wlewamy gorącą wodę i cukier puder, podgrzewamy chwilkę, aż składniki połączą się. Dodajemy masło pokrojone w kostkę i mieszamy. Zestawiamy z ognia już w trakcie rozpuszczania, mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia masła.
Do rondelka dodajemy  kakao i mieszamy trzepaczką,  aż powstanie gładka polewa czekoladowa. Następnie polewamy nią wierzch ciasta.



Smacznego.

11 komentarzy :

  1. Ciasto bardzo smakowicie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. My za to uwielbiamy dodawać banany do ciast :D Choć w owsiankach czy budyniach też są niezastąpione :D
    Pysznie wysokie ciacho z samymi słodkimi warstwami <3 Można się zakochać od pierwszego wejrzenia :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Mnóstwo cudownych warstw i te banany :)Można oczami zjeść!

    OdpowiedzUsuń
  4. ale bosko wygląda!!! musi być nieziemskie w smaku;)

    OdpowiedzUsuń
  5. te warstwy wyglądają tak apetycznie... mmm

    OdpowiedzUsuń