piątek, 9 września 2016

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką


Drożdżowe jest jednym z moich ulubionych ciast, które zawsze chętnie piekę, jak i jem ;). Jego wypiek jest już u mnie tradycją, gdyż każdego roku zawsze je piekę, tylko zmieniam składniki, jak i również ich ilość.
Dzisiejsze drożdżowe, które Wam proponuję jest mięciutkie i na wierzchu niezwykle chrupiące za sprawą kruszonki. Do wypieku ciasta użyłam dużych, dojrzałych i soczystych śliwek. Ciasto smakuje równie dobrze na drugi dzień :).


Składniki:
Ciasto drożdżowe:
  • 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 50 g drożdży
  • 120 g cukru
  • 160 g masła
  • 5 żółtek
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 500 g śliwek 
  • skórka otarta z jednej cytryny
Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru. Dodajemy 1/4 szklanki mleka i 2 łyżki mąki. Dokładnie mieszamy. Rozczyn przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 30 minut.

Do miski przesiewamy resztę mąki. Żółtka ucieramy z cukrem, cukrem wanilinowym, skórką otartą z cytryny i szczypta soli na puszystą, jasną masę. Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, resztę ciepłego mleka, a następnie masę żółtkową. Wyrabiamy ciasto, aż składniki dobrze się połączą, tworząc jednolitą masę (ciasto będzie klejące) - około 5-7 minut.

Masło rozpuszczamy w rondelku, lekko studzimy. Dodajemy do ciasta i wyrabiamy dalej, aż ciasto będzie odstawać od ręki  (około 7-10 minut). Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Formę o wymiarach 36 x 24 cm natłuszczamy i wysypujemy mąką. Śliwki myjemy, wyciągamy pestki i układamy na cieście rozcięciem do góry. Ciasto ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około 20-30 minut).

Kruszonka:
  • 1 szklanka mąki
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 16 g cukru wanilinowego
  • 90 g masła
Masło topimy. Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, zalewamy ciepłym masłem i rozcieramy palcami na grudki. Posypujemy nimi wierzch ciasta

Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Ciasto pieczemy około 40-45 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.



Smacznego.

5 komentarzy :

  1. Dzisiaj kupiłyśmy 3 kg śliwek także mama na pewno zrobi drożdżowy <3 Na ciepło to byśmy mogły wcinać blachami :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne...zjadła bym ze dwa kawałeczki ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kocham! Nie ma to jak drożdżowiec z masą kruszonki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pycha! uwielbiam z śliwkami drożdzówki

    OdpowiedzUsuń
  5. klasyka nad klasyką, nie ma lepszych drożdżówek niż swoje domowe z owocami;)

    OdpowiedzUsuń