Kostka orzechowa
Dawno nie było żadnego wypieku z dodatkiem orzechów, więc nadrabiam i dziś mam ciasto właśnie dla wielbicieli orzechowych smaków ;). Ciasto składa się z kruchego ciasta, orzechów w karmelu, pysznej masy budyniowej na bazie cappuccino, a dla przełamania słodyczy warstwa solonych krakersów. Całość oprószona kakao.
Ciasto jest bardzo smaczne, wszystkie smaki idealnie do siebie pasują i się nawzajem przełamują. Jest to jedne z tych ciast z masą, które można spokojnie wziąć do ręki, bo nic się nie sypie, masa również jest bardzo zwarta i po ugryzieniu nie wypływa ;).
Składniki:
Ciasto kruche:
- 2 szklanki mąki
- 130 g zimnego masła
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 żółtka
- 1 łyżka śmietany
Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiewamy na stolnicę. Dodajemy masło pokrojone na małe kawałeczki i żółtka, zagniatamy ciasto. Gdyby ciasto nie było spójne i za bardzo się kruszyło, dodajemy łyżkę śmietany. Formę o wymiarach 36 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na przygotowaną formę.
Na czas przygotowywania orzechów wstawiamy je do lodówki.
Warstwa orzechowa:
- 200 g orzechów włoskich
- 1/3 szklanki cukru
- 2,5 łyżki miodu
- 80 g masła
Orzechy nieco siekamy. Masło, cukier i miód umieszczamy w garnuszku. Doprowadzamy do wrzenia, dodajemy orzechy i chwilę gotujemy.
Mieszankę wylewamy na przygotowane ciasto.
Pieczemy w 180 st.C. przez około 25 minut.
Masa cappuccino:
- 1,5 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 żółtka
- 500 ml mleka
- 4 łyżki drobnego cukru
- 250 g masła w temperaturze pokojowej
- 120 g cappuccino orzechowego (proszku)
Połowę mleka zagotowujemy. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy obie mąki, pozostałe mleko i miksujemy. Na koniec wsypujemy proszek cappuccino i krótko miksujemy. Mieszankę wlewamy na gotujące się mleko. Doprowadzamy do wrzenia i chwilę gotujemy.
Budyń odstawiamy do wystygnięcia.
Miękkie masło ucieramy na puch. Kolejno dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu.
Miksujemy do uzyskania gładkiego kremu.
Ponadto:
- 2/3 opakowania krakersów
- starta czekolada bądź kakao do dekoracji
Na ciasto wykładamy 3/4 masy cappuccino. Na masie ściśle układamy krakersy. Wykładamy pozostałą część masy. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Przed podaniem ciasto posypujemy wiórkami czekolady lub kakao.
Smacznego.
Musi być przepyszne :) Uwielbiam orzechowe ciasta :)
OdpowiedzUsuńDokładnie pyszne ciasto, ale trochę kaloryczne :/
UsuńWygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńNormalnie owocowa moc! Jesteśmy uzależnione od wszelkich orzechów także kupiłaś nas tą kostką :D
OdpowiedzUsuńSmacznie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczna propozycja, za chwile będzie dużo orzechów i włoskich i laskowych to można działać :)
OdpowiedzUsuńJakie pyszności :)
OdpowiedzUsuńdawno nie robiła, a przecież uwielbiam orzechy!
OdpowiedzUsuńpysznie wyglada:)
Cudowne ciacho, porywam duży kawałek :-)
OdpowiedzUsuńAle chęci mi narobiłaś, pycha!
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystko co masą budyniową :D Kosteczki wyglądają przepysznie <3 Obserwuje z przyjemnością <3
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę ;).
UsuńWygląda smakowicie :) Aż dodam sobie do zakładek i w najbliższym czasie wypróbuję ten przepis :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, potem koniecznie podziel się efektami ;).
Usuńnie jadłam, ale przy następnej okazji się skuszę;)
OdpowiedzUsuń