środa, 24 sierpnia 2016

Kostka orzechowa


Dawno nie było żadnego wypieku z dodatkiem orzechów, więc nadrabiam i dziś mam ciasto właśnie dla wielbicieli orzechowych smaków ;). Ciasto składa się  z kruchego ciasta, orzechów w karmelu, pysznej masy budyniowej na bazie cappuccino, a dla przełamania słodyczy warstwa solonych krakersów. Całość oprószona kakao. 
Ciasto jest bardzo smaczne, wszystkie smaki idealnie do siebie pasują i się nawzajem przełamują. Jest to jedne z tych ciast z masą, które można spokojnie wziąć do ręki, bo nic się nie sypie, masa również jest bardzo zwarta i po ugryzieniu nie wypływa ;).

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 2 szklanki mąki 
  • 130 g zimnego masła 
  • 1/3 szklanki cukru pudru 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 3 żółtka 
  • 1 łyżka śmietany
Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiewamy na stolnicę. Dodajemy masło pokrojone na małe kawałeczki i żółtka, zagniatamy ciasto. Gdyby ciasto nie było spójne i za bardzo się kruszyło, dodajemy łyżkę śmietany. Formę o wymiarach 36 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na przygotowaną formę. 
Na czas przygotowywania orzechów wstawiamy je do lodówki.

Warstwa orzechowa: 
  • 200 g orzechów włoskich 
  • 1/3 szklanki cukru 
  • 2,5 łyżki miodu 
  • 80 g masła 
Orzechy nieco siekamy. Masło, cukier i miód umieszczamy w garnuszku. Doprowadzamy do wrzenia, dodajemy orzechy i chwilę gotujemy.
Mieszankę wylewamy na przygotowane ciasto. 
Pieczemy w 180 st.C. przez około 25 minut.

Masa cappuccino:
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 żółtka
  • 500 ml mleka
  • 4 łyżki drobnego cukru
  • 250 g masła w temperaturze pokojowej
  • 120 g cappuccino orzechowego (proszku)
Połowę mleka zagotowujemy. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy obie mąki, pozostałe mleko i miksujemy. Na koniec wsypujemy proszek cappuccino i krótko miksujemy. Mieszankę wlewamy na gotujące się mleko. Doprowadzamy do wrzenia i chwilę gotujemy.
Budyń odstawiamy do wystygnięcia.
Miękkie masło ucieramy na puch. Kolejno dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu. 
Miksujemy do uzyskania gładkiego kremu.

Ponadto:
  • 2/3 opakowania krakersów
  • starta czekolada bądź kakao do dekoracji
Na ciasto wykładamy 3/4 masy cappuccino. Na masie ściśle układamy krakersy. Wykładamy pozostałą część masy. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc. 
Przed podaniem ciasto posypujemy wiórkami czekolady lub kakao.


Smacznego.
Źródło przepisu

15 komentarzy :

  1. Musi być przepyszne :) Uwielbiam orzechowe ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie pyszne ciasto, ale trochę kaloryczne :/

      Usuń
  2. Normalnie owocowa moc! Jesteśmy uzależnione od wszelkich orzechów także kupiłaś nas tą kostką :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Smacznie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo smaczna propozycja, za chwile będzie dużo orzechów i włoskich i laskowych to można działać :)

    OdpowiedzUsuń
  5. dawno nie robiła, a przecież uwielbiam orzechy!
    pysznie wyglada:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowne ciacho, porywam duży kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam wszystko co masą budyniową :D Kosteczki wyglądają przepysznie <3 Obserwuje z przyjemnością <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda smakowicie :) Aż dodam sobie do zakładek i w najbliższym czasie wypróbuję ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, potem koniecznie podziel się efektami ;).

      Usuń
  9. nie jadłam, ale przy następnej okazji się skuszę;)

    OdpowiedzUsuń