Metrowiec



Dwukolorowe ciasto przełożone przełożone pysznym kremem budyniowym. Ciasto jasne i ciemne wychodzi wilgotne i z dnia na dzień całość jest coraz lepsza. Wykonanie całego ciasta zajmuje troszkę czasu, ale pracę warto rozłożyć na dwa dni. Pierwszego dnia możemy upiec ciasta i ugotować budyń, a drugiego dnia poskładać je ze sobą i polać polewą. 
Ja oba ciasta biszkoptowe robiłam równocześnie z mamą: ja kakaowe, a mama jasne i piekłam je za jednym razem w piekarniku. Jeśli macie kogoś do pomocy, to warto, abyście to razem zrobili, z tego względu, że czas przygotowania, jak i pieczenia bardzo się skróci.
Metrowiec, przez niektórych nazywany Gąsienicą, jest bardzo podzielnym ciastem. Można je upiec na święta lub inne większe uroczystości. 

Składniki:
Ciasto jasne:
  • 3 jajka 
  • 1 1/4 szklanki mąki pszennej 
  • 2/3 szklanki cukru 
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego 
  • 5 łyżek oleju 
  • 5 łyżek wody 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
Białka ubijamy z solą na sztywną pianę, dalej miksując na najwyższych obrotach dodajemy stopniowo cukier i cukier waniliowy. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Kolejno, miksując, dodajemy stopniowo olej i wodę. Zmniejszamy obroty miksera i wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia- mąkę miksujemy krótko, tylko do połączenia składników.
Ciasto przekładamy do formy keksowej o długości 30 cm wysmarowanej masłem i posypanej mąką.
Ciasto pieczemy w 180 st.C przez około 40 minut. Po upieczeniu ciasto pozostawiamy na chwilę w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. 
W ten sam sposób przygotowujemy ciasto ciemne, odejmując od podanej ilości mąki 2 łyżki i w to miejsce dosypując 2 łyżki kakao.

Ciasto ciemne:
  • 3 jajka 
  • 1 1/4 szklanki mąki pszennej (- 2 łyżki) 
  • 2 łyżki kakao 
  • 2/3 szklanki cukru 
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego 
  • 5 łyżek oleju 
  • 5 łyżek wody 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
Ciasto ciemne przygotowujemy jak ciasto jasne, odejmując jedynie od podanej ilości 2 łyżki mąki i w to miejsce dosypując 2 łyżki kakao.

Masa budyniowa:
  • 2 szklanki mleka 
  • 4 żółtka 
  • 2 kopiate łyżki skrobi ziemniaczanej (40 g) 
  • 80 g cukru 
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego 
  • 250 g masła 
1,5 szklanki mleka, cukier i cukier wanilinowy zagotowujemy. Pozostałe 0,5 szklani mleka mieszamy dokładnie z żółtkami i skrobią ziemniaczaną. Dodajemy do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotujemy, aż budyń zgęstnieje. Pozostawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodajemy stopniowo zimny budyń.
Ciemne i jasne ciasto kroimy na kromki (o grubości około 2 cm lub grubsze). Kromki smarujemy masą budyniową i łączymy je na przemian: raz jasne, raz ciemne ciasto. (Najlepiej zrobić dwa takie ciasta, ponieważ całość wychodzi bardzo długa).


Polewa czekoladowa: 
  • 150 g margaryny 
  • 9 łyżek kakao 
  • 1 szklanka cukru pudru 
  • 6 łyżek mleka 
Margarynę roztapiamy. Do roztopionego tłuszczu dodajemy kakao, cukier puder i mleko. Mieszamy, ale nie doprowadzamy do zagotowania. Czekamy do momentu, aż polewa trochę zgęstnieje. Ciasto polewamy polewą czekoladową, wstawiamy do lodówki, aby polewa stężała. 
Gotowe ciasto kroimy nożem na ukos. 
Przechowujemy w lodówce. 



Smacznego.

Komentarze

  1. Fajnie takie połączenie kolorów wygląda :) Zdecydowanie musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo urodziwe ciasto. Pamiętam dawno temu piekłam swój pierwszy metrowiec, miałam dwie różne blaszki, musiałam ciasto przycinać ale i tak wyszło znakomite. :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale Elu miałaś przygodę, ale wszystko dobrze się skończyło, a najważniejsze, że było smaczne :). Również pozdrawiam ;).

      Usuń
  3. Ciekawe i apetyczne ciasto. Jeszcze takiego nie piekłam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj wieki nie jadłam tego ciasta a bardzo lubię :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jedno z moich ulubionych ciast, choć przyznam, że ostatni raz jadłam je w zeszłym roku na Boże Narodzenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też je bardzo rzadko piekę, myślę, że tak 1-2 razy do roku ;).

      Usuń
  6. Uwielbiam metrowca :) Pyszniutkie ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  7. wieki juz go nie piekła:)
    pyszne ciacho:)

    OdpowiedzUsuń
  8. To jedno z pierwszych ciast jakie widziałem w przepiśniku mojej mamy, ale o dziwno nigdy go nie robiłem i nie jadłem. Chętnie by spróbował :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo polecam, proste, zwykłe ciasto, nie jest za bardzo skomplikowane w przygotowaniu, ale smakuje bardzo wybornie i niepowtarzalnie ;).

      Usuń
  9. Wspaniale się prezentuje, dawno go nie piekłam. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. wygląda znkomicie, mam gdzieś przepis na metrowiec w babcinych zapiskach i nigdy nie odważyłam się na zrobienie jego, a szkoda...

    OdpowiedzUsuń
  11. O mnom mnom uwielbiam metrowca ale narobiłaś mi ochotki, wygląda pysznie <3

    OdpowiedzUsuń
  12. Metrowiec to ulubione ciasto, całej mojej rodzinki :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Metrowiec to smaki mojego dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ostatnio wszyscy moi znajomi ciągle mówią o tym cieście, a ja nigdy o nim wcześniej nie słyszałem! Chyba czas najwyższy zrobić, bo wygląda smakowicie ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wow !! wygląda cudownie :) po prostu ideale ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Nigdy nie jadłam tego ciasta, a brzmi bosko! Szczególnie ten krem :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz