Galaretka z pianką z kaszy manny



W końcu po krótkiej przerwie mogę wrócić i pisać dla Was. Przez ostatni tydzień nie byłam obecna w blogosferze z tego względu, że wróciłam na studia i nie miałam dostępu do internetu. Teraz wszystko jest już w porządku i będę miała możliwość, aby odwiedzać Wasze blogi, jak i publikować własne wpisy :).
Dziś proponuję Wam lekki i pyszny deser na bazie galaretki i kaszy manny. Galaretka rozrobiona jest w 500 ml wody, co powoduje, że nie jest już taka słodka. Kasza manna gotowana jest na wodzie, więc jest to wersja bardziej dietetyczna, od tej gotowanej na mleku. dzięki ubijaniu jej mikserem zyskuje formę delikatnej i puszystej pianki. Deser wykończyłam bitą śmietaną, jeśli chcecie możecie z niej zrezygnować :).
Zarówno galaretkę, jak i syrop możecie zmienić na swój ulubiony smak. 

Składniki: 
  • 1 galaretka o smaku truskawkowym 
  • 3 łyżki błyskawicznej kaszy manny 
  • 3 łyżki cukru 
  • 1 szklanka wody 
  • 3 łyżki syropu truskawkowego 
  • 1 opakowanie bitej śmietany w proszku 
Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Odstawiamy do przestudzenia. Zimną przelewamy do szklanek i stawiamy pod ukosem np. w formie na muffinki. Galaretki pozostawiamy do całkowitego stężenia. Do rondelka wlewamy wodę i wsypujemy cukier, doprowadzamy do zagotowania i wsypujemy kaszę mannę. Gotujemy na niewielkim ogniu cały czas mieszając, aż do zgęstnienia. Zdejmujemy z ognia i dodajemy syrop, następnie ubijamy mikserem na najwyższych obrotach przez około 5 minut na puszystą masę. Piankę wykładamy na galaretkę i ponownie wstawiamy do lodówki. Bitą śmietanę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Przygotowaną wykładamy na piankę.



Smacznego.

Komentarze

  1. Super pomysł z tą kaszą manną ! Musze tak kiedyś zrobić w jakimś deserku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały deser :-) z pewnością by mi smakował :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny! Smacznie i zdrowo, po prostu idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo podoba mi się pomysł na ubijaną kaszę mannę. I fajnie deser przygotowałaś. Tak pod skosem :)
    Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, a pomysł z ubijaniem kaszy na prawdę polecam ;).

      Usuń
  5. Świetny pomysł na kazę manną, muszę wypróbwać!

    OdpowiedzUsuń
  6. zrezygnować z bitej śmietany?
    nigdy w życiu:D
    deser wygląda bajecznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie zazwyczaj w każdym deserze jest bita śmietana, robię je rzadko, więc warto czasami sobie pozwolić na odrobinę szaleństwa ;).

      Usuń
  7. Nawet nam do głowy nie przyszło żeby przygotować w taki sposób kaszę manną :D Genialnie :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajne :) Kiedyś robiłam coś podobnego :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz