Biszkopt z masą budyniową i kremem orzechowym
Wczoraj obchodziłam swoje urodziny i z tej okazji postanowiłam upiec jakieś pyszne ciasto ;). Od dawno miałam ochotę na jakieś ciasto z orzechami, ale nie chciałam robić zwykłego orzechowca. Podczas przeglądania internetu trafiłam na to oto pyszne ciasto i postanowiłam je wykonać. Najbardziej w tym cieście zaciekawił mnie krem orzechowy, zastanawiałam się, czy będzie dobry i czy w ogóle mi on wyjdzie. Moje obawy były bezpodstawne, gdyż krem wyszedł bardzo, bardzo dobry, czuć w nim kawałki orzechów i doskonale pasuje do tego ciasta. Uważam, że z powodzeniem można go użyć do przekładania tortów.
A całe ciasto fajnie się komponuje smakowo. Radzę użyć, tak jak jest napisane w przepisie jakiegoś kwaśnego dżemu, gdyż świetnie przełamuje słodycz ciasta. Polecam Wam upiec te ciasto, jest niezwykle smaczne, szybkie, proste i niedrogie, gdyż większość potrzebnych składników posiadamy w domu :).
Składniki:
Biszkopt:
- 6 jajek
- szczypta soli do białek
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 2 płaskie łyżki ciemnego kakao
- 1 budyń czekoladowy bez cukru (40 g)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Jajka rozbijamy i rozdzielamy na białko i żółtko. Białka ubijamy ze szczyptą soli, kiedy będą sztywne dosypujemy cukier i mieszamy na gęstą, lśniącą masę. Potem dodajemy po jednym żółtku i mieszamy. Wsypujemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, proszkiem budyniowym i kakao. Mieszamy na średnich obrotach, tylko do połączenia składników.
Formę o wymiarach 36 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na tak przygotowaną wylewamy ciasto. Pieczemy w 180 st.C. przez około 25-30 minut. Studzimy, a następnie przecinamy na dwa blaty.
Do posmarowania:
- 5 łyżek kwaśnego dżemu (u mnie domowej roboty dżem porzeczkowy)
Jeden blat ciasta wkładamy z powrotem do formy i smarujemy go dżemem.
Masa budyniowa:
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru (każdy po 40 g)
- 2 kopiaste łyżki masła
- 5 kopiastych łyżek cukru
- 3 szklanki mleka
W 1 szklance mleka rozrabiamy proszek budyniowy, pozostałe dwie szklanki zagotowujemy z cukrem i masłem. Na gotujące się mleko wlewamy mieszankę budyniową i gotujemy do zgęstnienia.
Gorący budyń wylewamy na blat biszkoptu wcześniej posmarowany dżemem i delikatnie rozsmarowujemy. Na to kładziemy od razu ostatni blat biszkoptu i lekko całość dociskamy. Wierzchnią warstwę biszkoptu ponczujemy.
Po naponczowaniu ciasto chłodzimy w lodówce i w tym czasie przygotowujemy krem orzechowy.
Poncz:
- 1/3 szklanki ostudzonej osłodzonej herbaty (do posłodzenia użyłam 1/2 łyżeczki cukru)
Krem orzechowy:
- 250 ml mleka
- 200 g zmielonych orzechów włoskich
- 300 g miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
Orzechy wsypujemy do garnuszka, zalewamy ziemnym mlekiem i stawiamy na mały ogień. Całość zagotowujemy i cały czas mieszamy do momentu, aż masa będzie gęsta, a mleko mocno się zredukuje. Studzimy.
Miękkie masło ucieramy na puch z cukrem pudrem, następnie dodajemy ostudzoną masę orzechową i ucieramy do uzyskania puszystego kremu.
Krem orzechowy wykładamy na naponczowany biszkopt. Ciasto wkładamy do lodówki na 2-3 godziny, aby masa mogła zastygnąć.
Polewa czekoladowa:
- 100 g margaryny
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki mleka
- 2 kopiaste łyżeczki ciemnego kakao
- 1 łyżeczka żelatyny + 50 ml ciepłej wody
Żelatynę rozprowadzamy w ciepłej wodzie.
Do rondelka wrzucamy margarynę, wsypujemy cukier puder i kakao, wlewamy mleko, podgrzewamy do rozpuszczenia i połączenia składników-nie zagotowujemy. Następnie odstawiamy z palnika i wlewamy rozpuszczoną żelatynę i mieszamy dokładnie, do rozpuszczenia tej ostatniej.Polewę schładzamy do temperatury pokojowej i rozprowadzamy po wierzchu ciasta.
Na koniec wierzch ciasta posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.
Smacznego.
Bardzo fajne ciacho. Wszystkiego najlepszego kochana :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko :*
UsuńOstatnio robiłam bardzo podobne. Było pyszne :)
OdpowiedzUsuńPoproszę do herbatki, wygląda bardzo smacznie
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńOoo lubię takie ciacha :-)
OdpowiedzUsuńCiasto jak zawsze zachwyca perfekcyjnym wyglądem :)
OdpowiedzUsuńPoproszę kawałeczek.
Dziękuję Agnieszko i proszę częstuj się ;)
UsuńBardzo lubię warstwowe ciasta, ale taki ze mnie leń....:))
OdpowiedzUsuńZ chęcią wylizałybyśmy miskę po tym kremie orzechowym :D
OdpowiedzUsuńWszystkiego naj najsłodszego! :*
Dzięki dziewczyny :*
UsuńWszystkiego najlepszego! :)
OdpowiedzUsuńA ciasto mega wypasione, bardzo apetycznie wygląda :) Porwałabym kawałek z wielką chęcią.
Dziękuję :)
UsuńBardzo ładnie wygląda :) I na pewno wyśmienicie smakowało :)
OdpowiedzUsuńtrochę przypomina mi ciasto,które kiedyś robiła moja mama): wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńSpóźnione wszystkiego najlepszego :)
OdpowiedzUsuńCiacho musiało być przepyszne, bo wygląda obłędnie :)
Nic dodać nic ująć: wspaniałe jest i już!
OdpowiedzUsuńCudowne ciasteczko :) z okazji urodzin, samych cudownych chwil :)
OdpowiedzUsuńSuper ciacho, wygląda tak apetycznie, że porwałabym kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto! Patrząc na nie od razu nabrałam ochoty na cos słodkiego!
OdpowiedzUsuńKocham wszelkie masy budyniowe <3 Mogłabym jeść je same bez ciasta! :)
OdpowiedzUsuń