środa, 28 października 2015

Biszkopt z masą budyniową i kremem orzechowym



Wczoraj obchodziłam swoje urodziny i z tej okazji postanowiłam upiec jakieś pyszne ciasto ;). Od dawno miałam ochotę na jakieś ciasto z orzechami, ale nie chciałam robić zwykłego orzechowca. Podczas przeglądania internetu trafiłam na to oto pyszne ciasto i postanowiłam je wykonać. Najbardziej w tym cieście zaciekawił mnie krem orzechowy, zastanawiałam się, czy będzie dobry i czy w ogóle mi on wyjdzie. Moje obawy były bezpodstawne, gdyż krem wyszedł bardzo, bardzo dobry, czuć w nim kawałki orzechów i doskonale pasuje do tego ciasta. Uważam, że z powodzeniem można go użyć do przekładania tortów. 
A całe ciasto fajnie się komponuje smakowo. Radzę użyć, tak jak jest napisane w przepisie jakiegoś kwaśnego dżemu, gdyż świetnie przełamuje słodycz ciasta. Polecam Wam upiec te ciasto, jest niezwykle smaczne, szybkie, proste i niedrogie, gdyż większość potrzebnych składników posiadamy w domu :).


Składniki:
Biszkopt:

  • 6 jajek
  • szczypta soli do białek
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 płaskie łyżki ciemnego kakao
  • 1 budyń czekoladowy bez cukru (40 g)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Jajka rozbijamy i rozdzielamy na białko i żółtko. Białka ubijamy ze szczyptą soli, kiedy będą sztywne dosypujemy cukier i mieszamy na gęstą, lśniącą masę. Potem dodajemy po jednym żółtku i mieszamy. Wsypujemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, proszkiem budyniowym i kakao. Mieszamy na średnich obrotach, tylko do połączenia składników. 
Formę o wymiarach 36 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na tak przygotowaną wylewamy ciasto. Pieczemy w 180 st.C. przez około 25-30 minut. Studzimy, a następnie przecinamy na dwa blaty.

Do posmarowania:
  • 5 łyżek kwaśnego dżemu (u mnie domowej roboty dżem porzeczkowy)

Jeden blat ciasta wkładamy z powrotem do formy i smarujemy go dżemem.

Masa budyniowa:
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru (każdy po 40 g)
  • 2 kopiaste łyżki masła
  • 5 kopiastych łyżek cukru
  • 3 szklanki mleka
W 1 szklance mleka rozrabiamy proszek budyniowy, pozostałe dwie szklanki zagotowujemy z cukrem i masłem. Na gotujące się mleko wlewamy mieszankę budyniową i gotujemy do zgęstnienia.
Gorący budyń wylewamy na blat biszkoptu wcześniej posmarowany dżemem i delikatnie rozsmarowujemy. Na to kładziemy od razu ostatni blat biszkoptu i lekko całość dociskamy. Wierzchnią warstwę biszkoptu ponczujemy.
Po naponczowaniu ciasto chłodzimy w lodówce i w tym  czasie przygotowujemy krem orzechowy.

Poncz:

  • 1/3 szklanki ostudzonej osłodzonej herbaty (do posłodzenia użyłam 1/2 łyżeczki cukru)

Krem orzechowy:

  • 250 ml mleka
  • 200 g zmielonych orzechów włoskich
  • 300 g miękkiego masła 
  • 3/4 szklanki cukru pudru
Orzechy wsypujemy do garnuszka, zalewamy ziemnym mlekiem i stawiamy na mały ogień. Całość zagotowujemy i cały czas mieszamy do momentu, aż masa będzie gęsta, a mleko mocno się zredukuje. Studzimy.
Miękkie masło ucieramy na puch z cukrem pudrem, następnie dodajemy ostudzoną masę orzechową i ucieramy do uzyskania puszystego kremu.
Krem orzechowy wykładamy na naponczowany biszkopt. Ciasto wkładamy do lodówki na 2-3 godziny, aby masa mogła zastygnąć.

Polewa czekoladowa:

  • 100 g margaryny
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki mleka
  • 2 kopiaste łyżeczki ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka żelatyny + 50 ml ciepłej wody
Żelatynę rozprowadzamy w ciepłej wodzie.
Do rondelka wrzucamy margarynę, wsypujemy cukier puder i kakao, wlewamy mleko, podgrzewamy do rozpuszczenia i połączenia składników-nie zagotowujemy. Następnie odstawiamy z palnika i wlewamy rozpuszczoną żelatynę i mieszamy dokładnie, do rozpuszczenia tej ostatniej.Polewę schładzamy do temperatury pokojowej i rozprowadzamy po wierzchu ciasta.
Na koniec wierzch ciasta posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.





Smacznego.
Źródło przepisu

21 komentarzy :

  1. Bardzo fajne ciacho. Wszystkiego najlepszego kochana :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnio robiłam bardzo podobne. Było pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Poproszę do herbatki, wygląda bardzo smacznie

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto jak zawsze zachwyca perfekcyjnym wyglądem :)
    Poproszę kawałeczek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Agnieszko i proszę częstuj się ;)

      Usuń
  5. Bardzo lubię warstwowe ciasta, ale taki ze mnie leń....:))

    OdpowiedzUsuń
  6. Z chęcią wylizałybyśmy miskę po tym kremie orzechowym :D
    Wszystkiego naj najsłodszego! :*

    OdpowiedzUsuń
  7. Wszystkiego najlepszego! :)
    A ciasto mega wypasione, bardzo apetycznie wygląda :) Porwałabym kawałek z wielką chęcią.

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo ładnie wygląda :) I na pewno wyśmienicie smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  9. trochę przypomina mi ciasto,które kiedyś robiła moja mama): wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Spóźnione wszystkiego najlepszego :)
    Ciacho musiało być przepyszne, bo wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nic dodać nic ująć: wspaniałe jest i już!

    OdpowiedzUsuń
  12. Cudowne ciasteczko :) z okazji urodzin, samych cudownych chwil :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Super ciacho, wygląda tak apetycznie, że porwałabym kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyszne ciasto! Patrząc na nie od razu nabrałam ochoty na cos słodkiego!

    OdpowiedzUsuń
  15. Kocham wszelkie masy budyniowe <3 Mogłabym jeść je same bez ciasta! :)

    OdpowiedzUsuń