sobota, 18 kwietnia 2015

Metrowiec w kratkę i I urodziny bloga


Witam Was Kochani w ten piękny, słoneczny dzień. Dziś mam małą rocznicę-dokładnie 18 marca około godziny 2.30 minął równy rok, gdy mój blog jest ze mną. Nie mogę w to uwierzyć, że to tak strasznie szybo zleciało. Od początku istnienia mojego bloga jestem do niego przywiązana, a to wszystko dzięki Wam :)


Pomysł na założenie bloga miałam w głowie od pewnego czasu, ale sądziłam, że sobie nie poradzę, nie ogarnę strony, itd. Ale nie jest tak źle, jak mi się wtedy wydawało. 
Choć wiadomo, że nie wszystko jest idealnie, gdyż chciałabym dodawać więcej wpisów, ale czasami po prostu czas mi na to nie pozwala.
Tymczasem dziękuję Wam za ten wspaniały rok i mam nadzieję, że za rok też będziemy razem :)
A teraz przechodzę do ciasta, jest to metrowiec w kratkę. Prezentuje się bardzo ładnie w przekroju, przełożone jest masą maślaną i oblane polewą czekoladową. Niby banalne składniki, a w smaku zachwyca, ciasto jest wilgotne, a masa ma delikatny maślany smak. Składanie ciasta nie zajmuje dużo czasu, u mnie każdej osobie, która jadła to ciasto, musiałam tłumaczyć sposób złożenia-nie jest to nic skomplikowanego, jakby mogło się wydawać :)
A tymczasem życzę Wam miłej soboty :)

Składniki:
Biszkopt jasny:
  • 3 duże jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 16 g cukru wanilinowego
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej (250 ml)
  • 6 łyżek oleju   
  • 6 łyżek ciepłej wody
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
Spód formy o wymiarach 25x30 cm wykładamy papierem do pieczenia. 
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym na najwyższych obrotach miksera przez około 8 minut na jasną, puszystą masę, a następnie dodajemy do niej olej i wodę. Miksujemy na wolnych obrotach do chwili połączenia się składników, a następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i miksujemy jeszcze chwilę, do czasu aż uzyskamy jednolite ciasto. 
Ciasto przelewamy na wcześniej przygotowaną blaszkę i wstawiamy do nagrzanego do 180 st.C. piekarnika. Pieczemy około 25 minut. 

Biszkopt ciemny:

  • składniki jak do jasnego + 2 łyżki kakao
W taki sam sposób przygotowujemy ciemny biszkopt, jedynie do mąki z proszkiem dodajemy kakao.

Masa:
  • 1 litr mleka
  • 10 łyżek cukru
  • 2 opakowania cukru wanilinowego (po 16g)
  • 5 łyżek mąki pszennej (z lekką górką)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej (z lekką górką)
  • 250 g miękkiego masła
Mąkę miksujemy ze szklanką mleka, a pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem od czasu do czasu mieszając, by cukier się rozpuścił. Kiedy mleko zacznie się gotować wlewamy wolnym strumieniem mączną mieszankę i gotujemy do chwili, aż uzyskamy gęsty budyń, odstawiamy do wystygnięcia.
Miękkie masło miksujemy na jasną, puszystą masę i dodajemy do niego po łyżce zimnego budyniu, cały czas miksując do czasu, aż powstanie gładki krem. 
Każdy biszkopt kroimy na 6 równej szerokości pasów (odmierzamy je linijką - u mnie każdy pas miał po około 3,3 cm). Krem dzielimy na 4 części, z czego jedną (najmniejszą) odkładamy do posmarowania wierzchu i boków ciasta.
Smarujemy kremem bok pierwszego paska i przykładamy do niego pasek o przeciwnym kolorze. Lekko dociskamy i smarujemy kremem wolną krawędź dołożonego paska. Po złączeniu 4 pasów smarujemy wierzch powstałego spodu i powtarzamy czynność układając na wierzchu pasy zachowując naprzemienność kolorów. Kiedy całe ciasto będzie już złożone, smarujemy je ze wszystkich stron pozostałym kremem i wstawiamy do lodówki na 2 godziny aby masa zastygła.

Polewa:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao
Śmietanę z masłem podgrzewamy w garnuszku na małym płomieniu. Kiedy masło trochę się rozpuści dodajemy cukier, kakao i podgrzewamy do momentu, aż składniki dobrze się połączą. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Gdy polewa zacznie gęstnieć, ale będzie jeszcze ciepła polewamy ciasto wyjęte z lodówki.




Smacznego.

19 komentarzy :

  1. W takim razie wszystkiego dobrego :) Metrowiec prezentuje się znakomicie:):)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniale Ci wyszedł, wpadam na kawałeczek :-) wszystkiego naj z okazji roczku, samych sukcesów i pysznych przepisów oraz milionów fanów :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Marzenko za życzenia, serdecznie zapraszam na ciacho :)

      Usuń
  3. mm jak pysznie wygląda ciacho, aż chciałoby się zjeść ;)
    Wszystkiego co najlepsze i masę sukcesów ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, metrowiec był bardzo pyszny. Dzięki za życzenia :)

      Usuń
  4. Życzę milionów fanów , milion nowych pomysłów i metrowiec wspaniały :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takim ciastem idealnie zwieńczyłaś te urodziny bloga :D
    Gratulujemy wytrwałości i życzymy aby kolejny rok był tak samo a może i jeszcze bardziej udany :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Wam dziewczyny, mam nadzieję, że Wasze życzenia się spełnią :)

      Usuń
  6. Piękny pracochłonny metrowiec :)) Życzę Ci moja droga więcej i więcej i więcej takich imprez :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję, a metrowiec nie jest, aż tak pracochłonny, jakby mogło się wydawać :)

      Usuń
  7. Wszystkiego dobrego! A ciasto rzeczywiście robi wrażenie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wszystkiego dobrego i jeszcze wielu lat z blogowaniem ;) Metrowiec mniam...zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Gratulacje :) życzę kolejnych udanych potraw, nowych inspiracji i żeby zapał nie opadał :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Gratuluję i życzę powodzenia w tworzeniu wspaniałych pyszności. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Gratki :)
    Pozdrawiam,
    http://fit-healthylife.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń