czwartek, 2 kwietnia 2015

Ciasto maślankowe z brzoskwiniami

Hej, Kochani, jaka u Was pogoda? Ja, gdy się obudziłam, poszłam odsłonić roletę i moim oczom ukazała się zasypana droga i padający śnieg. I tak przez cały dzień-śnieg, deszcz, deszcz ze śniegiem, a na koniec grad. I z powrotem musiałam wyciągnąć kurtkę zimową :(  Czekam na prawdziwą wiosnę i słoneczko.
Ciasto maślankowe upiekłam na spotkanie z koleżankami. Piekłam je w warunkach akademickich, więc nie mogłam pozwolić sobie na coś bardziej wyszukanego. Ale to ciasto okazało się ,,strzałem w dziesiątkę'', koleżankom bardzo smakowało, zajadały się i pytały o przepis. Dla mnie to jest najlepsza rekomendacja :)
Ciasto wychodzi bardzo puszyste, mięciutkie i pachnące maślanką. Użyłam owoców z puszki, ale latem koniecznie zrobię ze świeżymi, myślę, ze wtedy będzie jeszcze lepsze :)

Składniki:
  •  2 i 3/4 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka maślanki
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 480 g brzoskwiń z puszki (waga już po odsączeniu owoców z zalewy) 
Brzoskwinie kroimy w kosteczkę i odsączamy je z soku na ręczniku papierowym.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Blachę o wymiarach 30 x 25 cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.
Jajka ubijamy z cukrem na białą, puszystą masę. Następnie do jajek na zmianę wlewamy olej oraz maślankę i miksujemy 2-3 minuty. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i dodajemy stopniowo do masy jajecznej. Kiedy ciasto jest jednolite przekładamy je do formy i posypujemy owocami. 
Pieczemy około 60 minut, do czasu, aż wbity w środek patyczek wyjdzie suchy. Upieczone i przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.


Smacznego.

13 komentarzy :

  1. ale pyszności, bardzo apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe ciacho. Kochana życzę wesołych Świąt Wielkanocnych, smacznego jajka i mokrego dyngusa :-)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję Marzenko, również życzę wszystkiego dobrego w te Święta :)

      Usuń
  3. Ciasto na maślance ma fajny charakterystyczny smaczek :D
    Gdybyś widziała nasze zdziwienie kiedy się obudziłyśmy a tu za oknem gruba warstwa śniegu na samochodzie! :P

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetnie się prezentuje to ciacho! *.*
    Uwielbiam wypieki na maślance, więc to na pewno przypadłoby mi do gustu! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. przesmacznie! wesłoych świąt!

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo je lubię, choć ja piekę na śmietanie! Jest bardzo smaczne, u mnie znika jeszcze ciepłe ;)
    Pozdrawiam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na śmietanie jeszcze nie robiłam, ale z chęcią bym spróbowała. Również pozdrawiam :)

      Usuń
  7. Jakie wyrośnięte i puszyste, super ciacho.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, jest na prawdę bardzo dobre :)

      Usuń
  8. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  9. pszności, pyszności :)
    Pozdrawiam,
    http://fit-healthylife.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń