środa, 29 października 2014

Ciasteczka Monte Carlo




Ciasteczka te są naprawdę bardzo pyszne. W smaku maślane z delikatnym posmakiem wiórek kokosowych. Brzeg, jak i środek ciasteczek jest bardzo kruchy. 
Najbardziej w tych ciasteczkach spodobało mi się połączenie dżemu z masą maślaną. Tak połączone ze sobą smaki smakują  bardzo wybornie i nie można poprzestać na jednym.
Chciałoby się pochrupać więcej :)
Ciasteczka wykonuje się bardzo szybko, nie zajmują dużo czasu, ale efekt końcowy jest, jak najbardziej zaskakujący. Ja swoje zrobiłam w piątkowy wieczór, od tak po prostu z nudy :) Więc i jeśli Wy się będziecie nudzić, to zachęcam do wypróbowania tych ciasteczek ;)

poniedziałek, 27 października 2014

Naleśniki (Przepis II)


Rok akademicki już w pełni, więc teraz mam trochę mniej czasu na pieczenie ciast, ale co weekend, jak wracam do domu obowiązkowo pojawia się na stole jakieś ciacho. Ostatnio, gdy miałam ochotę na coś słodkiego, postanowiłam w warunkach akademickich przygotować naleśniki :)
Nie miałam czasu na jakieś wyrafinowane nadzienie, typu ser biały z polewą śmietankową, a jedynie serek śmietankowy plus dżem wiśniowy. Te dwa smaki zamknęłam w jednym naleśniku :)
Co, do samych naleśników, to wychodzą cieniutkie i nie są tłuste. Można je używać, do słodkiego, jak i do wytrawnego nadzienia. :)

wtorek, 21 października 2014

Napoleonka na krakersach


Miałam do wykorzystania jedna paczkę krakersów, która zalegała około pół roku w szafie. Więc, aby wykorzystać tą paczkę i nie kupować następnej postanowiłam zrobić chyba wszystkim znaną napoleonkę, przez niektórych nazywana kremówką. Ta jest w wersji oszukanej, bo na krakersach. W rzeczywistości powinna być na cieście francuskim. 
Jest to ciasto, które nie może się nie udać. Jest proste, łatwe i przyjemne. Wystarczy ułożyć krakersy i przełożyć je masą budyniową. Masy wychodzi dużo, ale mi to nie przeszkadza, bo od czasu do czasu lubię sobie pozwolić na takie słodkie łakomstwo :-)

niedziela, 12 października 2014

Andruty przekładane masą czekoladową




Dziś proponuję szybkie, pyszne i sycące wafle czekoladowe z aromatem pomarańczowym.
Wafle są w przygotowaniu naprawdę ekspresowe. 
Ja jakoś nie miałam ochoty na pieczenie ciasta w sobotę, ale żeby było na niedzielę, coś do kawki lub herbatki postanowiłam zrobić wafla. U mnie w domu wszyscy lubią takie male łakocie, a w szczególności tato, więc w niedzielę nie było już po nich śladu.
Zamiast aromatu pomarańczowego możemy użyć innego, takiego który najbardziej lubimy :)
A tato zażyczył już sobie kolejnego wafla, tym razem z masą kajmakową.

czwartek, 2 października 2014

Ciasto białkowe


Ciasto białkowe, które jak wiadomo składa się z samych białek. Z racji tego, że miałam dużo białek w zamrażarce, postanowiłam je wykorzystać do tego ciasta. Jest bardzo szybkie w wykonaniu, tylko należy pamiętać, żeby białka wyciągnąć z zamrażarki przynajmniej 2 godziny przed planowanym rozpoczęciem pieczenia , aby zdążyły odtajeć i zrobiły się płynne. Ciasto jest z dodatkiem żurawiny i rodzynek, ale możemy użyć swoich ulubionych suszonych owoców:)
Ciasto wychodzi bardzo wilgotne, polecam zrobić do niego polewę. Jest idealne do herbatki, kawki lub zjedzone z mlekiem.
Warto je zrobić, jeśli mamy jeszcze niewykorzystane białka w zamrażarce :)