czwartek, 2 października 2014

Ciasto białkowe


Ciasto białkowe, które jak wiadomo składa się z samych białek. Z racji tego, że miałam dużo białek w zamrażarce, postanowiłam je wykorzystać do tego ciasta. Jest bardzo szybkie w wykonaniu, tylko należy pamiętać, żeby białka wyciągnąć z zamrażarki przynajmniej 2 godziny przed planowanym rozpoczęciem pieczenia , aby zdążyły odtajeć i zrobiły się płynne. Ciasto jest z dodatkiem żurawiny i rodzynek, ale możemy użyć swoich ulubionych suszonych owoców:)
Ciasto wychodzi bardzo wilgotne, polecam zrobić do niego polewę. Jest idealne do herbatki, kawki lub zjedzone z mlekiem.
Warto je zrobić, jeśli mamy jeszcze niewykorzystane białka w zamrażarce :)

Składniki:
Ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka białek (7-8 sztuk)
  • 1 szklanka oleju 
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mleka (w temperaturze pokojowej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ulubionego aromatu (u mnie pomarańczowy z odrobiną waniliowego)
  • szczypta soli
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • 2 łyżki rodzynek
Rodzynki i żurawinę sparzamy i odcedzamy na sitku.
Białka ubijamy z solą, stopniowo dodając cukier. Następnie powoli wlewamy olej, ciągle ubijając. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Na koniec dodajemy aromat i rodzynki,  mieszamy łyżką. Pieczemy 45-50 minut w 160 st.C w blaszce  o wymiarach 33 x 23 cm, wysmarowanej tłuszczem  i wysypanej bułką tartą.
Polewa:

  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki kakao
  • 9 łyżek cukru


Wszystkie składniki na polewę umieszczamy w rondelku, rozpuszczamy i zagotowujemy. Lekko studzimy, następnie polewamy ostudzone ciasto.



Smacznego.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz