Babka cytrynowa
Pyszna, aromatyczna, pachnąca cytryną babka cytrynowa. Babka z tego przepisu wychodzi zwarta oraz wilgotna.
Czuć w niej smak oraz zapach cytryny, aby jeszcze podkreślić smak cytryny można dodać kilka kropli aromatu cytrynowego, ja jednak tego nie robiłam. Babka jest oblana lukrem z dodatkiem kilku kropli cytryny.
Składniki:
- 250 g margaryny
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cytryna, sparzona i dobrze wymyta
Skórkę z cytryny ścieramy na tarce o małych oczkach, wyciskamy z niej cały sok. Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy po kolei jajka. Do jednolitej masy dodajemy szklankę mąki i proszek do pieczenia, mieszamy. Kolejno sok z cytryny oraz skórkę, mieszamy, a na koniec ostatnią szklankę mąki. Ciasto wlewamy do formy keksowej wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Pieczemy około 40 - 45 minut w 180 st.C.
Lukier:
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki wody
- kilka kropli soku z cytryny
Składniki na lukier mieszamy razem, do uzyskania pożądanej konsystencji. Jeśli lukier jest za rzadki dosypujemy cukier puder, jeśli za gęsty dodajemy odrobinę wody lub sok z cytryny. Lukrem polewamy ostudzoną babkę.
Smacznego.
Na taką babkę cytrynową już od dawna mam ochotę. Trzeba będzie w końcu wypróbować!:)
OdpowiedzUsuńJak najbardziej polecam :-)
Usuń