piątek, 25 lipca 2014

Babka cytrynowa



Pyszna, aromatyczna, pachnąca cytryną babka cytrynowa. Babka z tego przepisu wychodzi zwarta oraz wilgotna.
Czuć w niej smak oraz zapach cytryny, aby jeszcze podkreślić smak cytryny można dodać kilka kropli aromatu cytrynowego, ja jednak tego nie robiłam. Babka jest oblana lukrem z dodatkiem kilku kropli cytryny.


Składniki:
  • 250 g margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 4 jajka
  •  1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cytryna, sparzona i dobrze wymyta
Skórkę z cytryny ścieramy na tarce o małych oczkach, wyciskamy z niej cały sok. Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy po kolei jajka. Do jednolitej masy dodajemy szklankę mąki i proszek do pieczenia, mieszamy. Kolejno sok z cytryny oraz skórkę, mieszamy, a na koniec ostatnią szklankę mąki. Ciasto wlewamy do formy keksowej wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Pieczemy około 40 - 45 minut  w 180 st.C. 

Lukier:
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki wody
  • kilka kropli soku z cytryny
Składniki na lukier mieszamy razem, do uzyskania pożądanej konsystencji. Jeśli lukier jest za rzadki dosypujemy cukier puder, jeśli za gęsty dodajemy odrobinę wody lub sok z cytryny. Lukrem polewamy ostudzoną babkę.

Smacznego.

2 komentarze :

  1. Na taką babkę cytrynową już od dawna mam ochotę. Trzeba będzie w końcu wypróbować!:)

    OdpowiedzUsuń