wtorek, 1 lipca 2014

Drożdżowe mieszane widelcem


Jest to trochę inne ciasto drożdżowe, które każdy z nas zna, gdyż to jest mieszane widelcem. Robione takim sposobem skraca nam czas przygotowania całego ciasta, gdyż nie musimy czekać na wyrośnięcie zaczynu, a później  ciasta. Wszystkie składniki łączymy w jednej misce i mieszamy widelcem, około 15 minut, więc jak widać trzeba mieć dużo siły;-) 
Jak do każdego drożdżowego można użyć dowolnych owoców. Szczerze polecam wypróbować takie ciasto drożdżowe, gdyż niczym nie ustępuje, dla takiego robionego sposobem tradycyjnym


Składniki:
Ciasto:
  • 3 żółtka
  • 2 całe jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 10 dag margaryny 
  • 1 niecała kostka drożdży 
  • 1 i 1/2 szklanki mleka 
  • mąka ( niecały kilogram)
Margarynę roztapiamy i studzimy. 
Do garnuszka wlewamy 1, 5 szklanki mleka, wrzucamy pokruszone drożdże i rozpuszczamy, jednak nie możemy dopuścić do takiej sytuacji, aby mleko się zagotowało. Nie czekamy na wyrośnięcie zaczynu, jak w tradycyjnym cieście drożdżowym.
Szykujemy dużą miskę. Dajemy do niej żółtka i jajka i roztrzepujemy widelcem, do uzyskania koglu - moglu. Dodajemy cukier dalej wszystko mieszamy widelcem. Następnie dodajemy po trochu mąki, wszystko podlewamy drożdżami rozpuszczonymi w mleku. W międzyczasie wlewamy margarynę. Mieszamy widelcem, ale gdy już będzie gęste to mieszamy ręką.

Ciasto wykładamy na blachę 36 x 24 cm posmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą.

Kruszonka:
  • 150 g mąki
  • 100 g cukru
  • 80 g masła
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
Składniki na kruszonkę wsypujemy do miski i zagniatamy kruszonkę. Powinna być dobrze połączona, ale sypka.

Dodatkowo:
  • 1 i 1/2 - 2 szklanki dowolnych owoców: jagody, truskawki, rabarbar, maliny, wiśnie, jabłka
Na przygotowane wcześniej ciasto wykładamy owoce, możemy je lekko obtoczyć w mące, posypujemy kruszonką. 
Pieczemy w 180 st.C. przez około 40 - 50 minut. Należy sprawdzić patyczkiem, czy się upiekło. Kroimy, jak jest już ostudzone.

Smacznego.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz