Drożdżowe mieszane widelcem
Jest to trochę inne ciasto drożdżowe, które każdy z nas zna, gdyż to jest mieszane widelcem. Robione takim sposobem skraca nam czas przygotowania całego ciasta, gdyż nie musimy czekać na wyrośnięcie zaczynu, a później ciasta. Wszystkie składniki łączymy w jednej misce i mieszamy widelcem, około 15 minut, więc jak widać trzeba mieć dużo siły;-)
Jak do każdego drożdżowego można użyć dowolnych owoców. Szczerze polecam wypróbować takie ciasto drożdżowe, gdyż niczym nie ustępuje, dla takiego robionego sposobem tradycyjnym.
Składniki:
Ciasto:
- 3 żółtka
- 2 całe jajka
- 1 szklanka cukru
- 10 dag margaryny
- 1 niecała kostka drożdży
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- mąka (niecały kilogram)
Margarynę roztapiamy i studzimy.
Do garnuszka wlewamy 1, 5 szklanki mleka, wrzucamy pokruszone drożdże i rozpuszczamy, jednak nie możemy dopuścić do takiej sytuacji, aby mleko się zagotowało. Nie czekamy na wyrośnięcie zaczynu, jak w tradycyjnym cieście drożdżowym.
Szykujemy dużą miskę. Dajemy do niej żółtka i jajka i roztrzepujemy widelcem, do uzyskania koglu-moglu. Dodajemy cukier dalej wszystko mieszamy widelcem. Następnie dodajemy po trochu mąki, wszystko podlewamy drożdżami rozpuszczonymi w mleku. W międzyczasie wlewamy margarynę. Mieszamy widelcem, ale gdy już będzie gęste to mieszamy ręką.
Ciasto wykładamy na blachę 36 x 24 cm posmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą.
Kruszonka:
- 150 g mąki
- 100 g cukru
- 80 g masła
- 1 łyżka cukru wanilinowego
Składniki na kruszonkę wsypujemy do miski i zagniatamy kruszonkę. Powinna być dobrze połączona, ale sypka.
Dodatkowo:
- 1 i 1/2 - 2 szklanki dowolnych owoców: jagody, truskawki, rabarbar, maliny, wiśnie, jabłka
Na przygotowane wcześniej ciasto wykładamy owoce, możemy je lekko obtoczyć w mące, posypujemy kruszonką.
Pieczemy w 180 st.C. przez około 40 - 50 minut. Należy sprawdzić patyczkiem, czy się upiekło. Kroimy, jak jest już ostudzone.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz